Najlepšou vysokou školou sveta je aktuálne Oxfordská univerzita

23.09.2016 Celý región

Londýn 22. septembra (TASR) - Oxfordská univerzita sa umiestnila na prvom mieste celosvetového hodnotenia vyššieho vzdelávania, ktoré vypracúva magazín Times Higher Education (THE). Oxfordská univerzita sa stala prvou britskou univerzitou, ktorá dominuje tomuto rebríčku; z prvej priečky zosadila Kalifornskú technickú univerzitu (Caltech), ktorá mu dominovala v uplynulých piatich rokoch, informovala dnes stanica BBC.

Magazín THE, ktorý je poprednou britskou platformou hodnotenia vyššieho vzdelávania, posudzuje kvalitu jednotlivých inštitúcií zo stránky vyučovania, výskumu a medzinárodnej prestíže, napríklad počtu zahraničných študentov a prednášajúcich. Podľa Phila Batyho, jedného zo zostavovateľov rebríčka, je síce úspech Oxfordskej univerzity "fantastický", nedávny odchod Británie z EÚ však môže akademický sektor vážne ohroziť.

"Výsledky referenda už spôsobujú neistotu v predmetnej oblasti. Niekoľko špičkových akademikov hlási, že im bolo zabránené zúčastniť sa na spoločných výskumných projektoch s kolegami z Európskej únie. Mnohí pripúšťajú aj možnosť univerzitného pôsobenia mimo krajiny. Má to tiež dosah na potenciál Británie prilákať medzinárodné talenty v budúcnosti," varoval Baty ohľadom vývoja britského školstva po tzv. brexite.

V rámci rebríčka THE sa medzi najlepšie univerzity sveta dostali aj dve slovenské - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave a Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. STU sa umiestnila na 801. mieste, UK na 601. až 800. mieste. Magazín zverejnil hodnotenie už po 12. raz. Spolu s QS World University Rankings a ARWU - Šanghajským rebríčkom patrí do tzv. veľkej trojky najstarších a najprestížnejších svetových rebríčkov.



Prehľad prvých 20 inštitúcií podľa hodnotenia THE:

01. Oxfordská univerzita, Británia
02. Kalifornská technická univerzita, USA
03. Stanfordova univerzita, USA
04. Cambridgeská univerzita, Británia
05. Massachusettská technická univerzita, USA

06. Harvardova univerzita, USA
07. Princetonská univerzita, USA
08. Kráľovská univerzita v Londýne, Británia
09. Federálny technologický inštitút, Švajčiarsko
10. Chicagská univerzita, USA
10. Kalifornská univerzita v Berkeley, USA

12. Yalova univerzita, USA
13. Pensylvánska univerzita, USA
14. Kalifornská univerzita v Los Angeles, USA
15. University College London, Británia

16. Kolumbijská univerzita, USA
17. Univerzita Johnsa Hopkinsa, USA
18. Dukeova univerzita, USA
19. Cornellova univerzita, USA
20. Severozápadná univerzita, USA
 

Vyberte región