Začínajú Bratislavské jazzové dni

21.10.2016 Bratislava

Bratislava 21. októbra (TASR) – Dnes začína 42. ročník medzinárodného festivalu Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2016. Na trojdňovom sviatku milovníkov jazzu sa predstavia svetové hviezdy aj slovenskí talentovaní hudobníci.

Festival dnes večer otvorí koncertom slovenská kapela Bud Cha!, ktorá je víťazom minuloročnej súťaže mladých talentov. Piatkový večer vyvrcholí koncertom Nik West, rockovo-bluesovo-soulovej basgitaristky a speváčky, ktorej hudbu obdivoval aj Prince s ktorým Nik West vystupovala.

Sobota 22. októbra sľubuje skvelú zábavu aj nový jazz z Veľkej Británie či legendy Miroslava Vitouša s Jiřím Stivínom. Temperamentná kubánsko-americká kapela Tiempo Libre zahrá prvotriedne latino, trio GoGo Penguin predstaví slovenskému publiku jazz, ktorý začína dobíjať svetové pódiá.

Caro Emerald, elektroswingová hviezda svetových pódií a možno budúca hviezda songu k Bondovke, prenesie fanúšikov v nedeľu 23. októbra do 40. a 50. rokov a zahrá nielen ballroom jazz či cinematic tango, ale aj mambo, swing či groovin' jazz. Že hudba nepozná hranice potvrdzuje aj Rozhlasový big band Gustava Broma pod taktovkou Vlada Valoviča, ktorý bude nedeľný program otvárať.

„Tento ročník bude zaujímavý tým, že máme úplne nový program, máme tu hudobníkov, spevákov a speváčky, ktorí tu ešte neboli, alebo neboli tu v takej zostave a forme, ako prídu teraz. Verím, že to je dostatočné lákadlo pre ľudí, ktorí majú radi hudbu, aby sa prišli pozrieť. Chceme prezentovať džezovú hudbu aj všetky príbuzné žánre v celej svojej šírke, aby to prilákalo aj divákov, ktorí nie sú striktní džezmeni. Všetci interpreti, ktorí sú tu, sú džezmeni, ale každý hľadá novú formu, svoju cestu, ako sa k publiku dostať čo najbližšie. Mnohí z nich sú veľmi úspešní a hrajú na najväčších svetových festivaloch," povedal pre TASR jeden z hlavných organizátorov festivalu Peter Lipa.
 

Vyberte región