Na Slovensku sa meno A. Girardotovej spája s menom herca I. Palúcha

25.10.2016 Celý región

Paríž/Bratislava 24. októbra (TASR) - Jednou z najobľúbenejších francúzskych herečiek bola Annie Girardotová, ktorá sa preslávila hlavne v 70. rokoch minulého storočia vďaka úlohám inteligentných a emancipovaných žien so zmyslom pre humor. V utorok 25. októbra uplynie 85 rokov od jej narodenia.

Annie Girardotová sa narodila 25. októbra 1931 v Paríži vo Francúzsku. Druhú svetovú vojnu prežila s matkou a bratom v Normandii. Už ako dieťa chcela hrať, ale rovnako ako jej matka sa najskôr stala zdravotnou sestrou. Popri práci navštevovala dramatické kurzy, neskôr začala študovať herectvo na konzervatóriu v Paríži. Keď v roku 1956 zažiarila na doskách parížskej Comédie Francaise, básnik Jean Cocteau sa o herečke vyjadril ako o najväčšom talente povojnovej éry.

V tom istom roku sa stala laureátkou Ceny Suzanne Bianchettiovej ako herecký objav za úlohu Gisely, ktorá pomáha trojici študentov vydierať profesora v dráme L'Homme aux clefs d'or (Muž so zlatými kľúčmi, 1956). Taliansky režisér Luchino Visconti herečku obsadil do hlavnej úlohy v sociálnej dráme Rocco e i suoi fratelli (Rocco a jeho bratia, 1960), v ktorej si zahrala nešťastnú milánsku prostitútku Nadiu. Film bol prelomovým nielen v jej profesionálnom, ale i súkromnom živote – jeden z hereckých partnerov Renato Salvatori sa stal jej osudovým mužom.

Medzinárodné ocenenie v podobe Volpiho pohára na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v talianskych Benátkach jej priniesla rola osamelej Kay, prežívajúcej krátke citové vzplanutie k francúzskemu hercovi v komornej melodráme podľa románu Georgesa Simenona Trois chambres a Manhattan (Tri izby na Manhattane, 1965).

Pôsobivý výkon ocenený Césarom potvrdila herečka aj v úlohe renomovanej lekárky v psychologickej dráme Docteur Françoise Gailland (Najcennejšie čo mám, 1976) v réžii Luca Bertucelliho. Divákov nesklamala ani v komediálne ladených filmoch ako Erotissimo (1969), Les Novices (Novicky, 1970), Tendre poulet (Nežné kura, 1978), Le Cavaleur (Sukničkár, 1979) či On a volé la cuisse de Jupiter (Ukradli torzo Jupitera, 1980).

V 80. rokoch minulého storočia prežila osobnú krízu. Skrachovalo divadlo, ktoré mala prenajaté so svojím partnerom Bobom Decoutom. Tlač spochybňovala jej umeleckú poctivosť a mala navyše problémy s dcérou. Kvôli tomu všetkému načas prestala hrať. Neskôr sa ale opäť pred filmovú kameru vrátila.

Filmové ceny jej vyniesli filmy Les Misérables (Bedári, 1995) a La Pianiste (Pianistka, 2002). Na Slovensku sa meno Annie Girardotovej spája s menom herca Ivana Palúcha, s ktorým si spolu zahrali vo filme juhoslovanského režiséra Alexandra Petroviča Biče skoro propast sveta (Čoskoro bude koniec sveta, 1969).

Slávnostné odhalenie dlaždice hercovi Ivanovi Palúchovi na filmovom chodníku slávy v Bratislave sa uskutočnilo v stredu 17. júna 2015 pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava na Laurinskej ulici v Bratislave. Na slávnosti sa osobne zúčastnil ocenený laureát - Ivan Palúch a známe herecké osobnosti. Na snímke herec Ivan Palúch.

Filmový svet nadaná Annie Girardotová opustila po Alzheimerovej chorobe 28. februára 2011 v rodnom Paríži vo Francúzsku.
 
 
 

Vyberte región