Honorárny konzul Holandska chce nájsť partnera pre mesto Prešov

21.01.2008 Prešov

Prešov 21. januára (TASR) - Partnera v Holandsku pre mesto Prešov chce v tomto roku nájsť honorárny konzul Holandského kráľovstva v SR pre regióny Košice a Prešov Matúš Murajda.
Ako dnes povedal pre TASR v sídle konzulátu v Prešove, korunoval by tak svoju doterajšiu diplomatickú misiu, ktorú začal zložením prísahy holandskej kráľovnej v septembri 2005. V nasledujúcom období sa chce orientovať popri podpore zahraničných investícií aj rozvoju kultúrno-športových a partnerských vzťahov a výmen medzi SR a Holandskom. Očakáva, že po vstupe SR do schengenského priestoru sa zvýši záujem Holanďanov o turistiku na východnom Slovensku. Ich pobyt uľahčí aj vstup SR do eurozóny.
Skúsenosti z roku 2007, ale aj za celé dva a pol roka činnosti sú podľa Murajdu pozitívne. Ako dodal tento jediný honorárny konzul Holandska v SR, zriadenie konzulátu \"vzhľadom na vývoj slovensko-holandských vzťahov malo svoje opodstatnenie\". Podčiarkol, že nepribúdajú na východnom Slovensku len investori z krajiny tulipánov, ale \"pribúda tu aj turistov, občanov a množstvo rôznych slovensko-holandských vzťahov, ktoré potrebujú mať také zázemie\", akým konzulát je. Konzulárne pracovisko je otvorené v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 h v budove na Košickej 44, v objekte slovensko-holandského spoločného podniku Gemor Fashion, s. r. o. , v ktorom je Murajda spolukonateľom vyše 15 rokov.
Murajda konštatoval, že početne rastie agenda, ktorú však diplomatické služby nezverejňujú. Riešia sa podľa potreby pasové otázky holandských občanov, rôzne potvrdenia, keď sa chcú na východnom Slovensku usadiť, oženiť, keď tu chcú mať deti alebo poberať dôchodok z Holandska a tu si ho užívať. Najnovšie dostal ako konzul pozvánku na svadbu jedného Holanďana do Bardejova s vysvetlením, aby tam mal aspoň niekoho zo svojej krajiny.
Holandskí investori potrebujú informácie o miestnych podmienkach na investovanie, o cenách pozemkov, nehnuteľností, nájmov, možnostiach zamestnávania pracovnej sily, o možnostiach stavby na zelených lúkach a o tom, ako sa dajú využiť opustené staré výrobné haly. Murajdu v ekonomickej oblasti potešilo, že minulý rok krajský parlament v Prešove odsúhlasil realizáciu projektu zábavného parku Vtáčie údolie pri Humennom od holandského investora. Viacerí investori z Holandska prišli alebo prichádzajú do Prešova, úspešne sa etablujú strojárske firmy s ich podporou v Košiciach a chemicko-potravinárske v Strážskom. Výrazným rozvojovým impulzom bola minuloročná návšteva holandskej kráľovnej Beatrix v SR, z toho deň pobytu venovala východnému Slovensku. Sprevádzal ju aj Matúš Murajda.
 

Vyberte región