Arriva plánuje v prvom polroku 2017 spustiť v Nitre bike sharing

08.11.2016 Nitra

Nitra 8. novembra (TASR) – Spoločnosť Arriva dnes v Nitre spúšťa aplikáciu, prostredníctvom ktorej budú môcť cestujúci hodnotiť kvalitu cestovania. V priebehu tohto týždňa bude aplikácia dostupná v celom Nitrianskom kraji a do konca novembra bude dostupná pre všetky kraje na Slovensku, kde dopravca pôsobí.

„Vďaka novej aplikácii budú mať cestujúci možnosť dať nám spätnú väzbu priamo a okamžite. Nám tieto informácie pomôžu vylepšovať poskytované služby,“ povedal László Ivan, generálny riaditeľ Arriva na Slovensku.

Spustenie novej aplikácie je súčasťou budovania Smart Cities – inteligentných miest na Slovensku. Inteligentným riešeniam predovšetkým v oblasti verejnej dopravy sa dnes venovali aj účastníci konferencie v Nitre, na ktorej sa stretli zástupcovia vyšších územných celkov a miest z celého Slovenska. Súčasťou konferencie boli aj ukážky funkčných riešení pre mestá v oblasti zdieľania bicyklov, elektromobility a súvisiacich mobilných aplikácií.

Organizátor konferencie, spoločnosť Arriva, ktorá zabezpečuje verejnú dopravu v 14 európskych krajinách vrátane Slovenska, je podľa slov jej generálneho riaditeľa pripravená mestá a samosprávne kraje v úsilí o zavádzanie inteligentných riešení podporovať. „Najskôr však treba zadefinovať potreby, ktoré sa reálne týkajú Slovenska. Nie všetko súvisiace so Smart Cities, čo prichádza zo sveta, je riešením aj pre dopravu na Slovensku,“ povedal Ivan.

V súčasnosti patrí k nerealizovateľným inováciám napríklad aj zdieľanie automobilov v tej podobe, ako funguje napríklad v Kodani. „Ani najväčšie mesto na Slovensku nemá pol milióna obyvateľov, takže ekonomická opodstatnenosť tohto riešenia systém zdieľania automobilov neumožňuje. Hľadáme však nejakú ľahšiu verziu, aby to mohlo fungovať aj na Slovensku,“ skonštatoval Ivan.

V štádiu príprav je projekt Bike Sharing – zdieľanie bicyklov v Nitre. Pripravovaná platforma je na digitálnej báze. Cestujúci sa budú môcť zaregistrovať a na odblokovanie bicyklov použiť svoje dopravné karty. „Systém budeme budovať postupne. V prvej fáze plánujeme v prvom, najneskôr druhom štvrťroku budúceho roka spustiť zhruba 50 – 60 bicyklov, ktoré by mali rotovať medzi železničnou, autobusovou stanicou a univerzitami. O financiách rokujeme s mestom Nitra,“ povedal Ivan.
 

Vyberte región