V Nemocnici s poliklinikou v Ilave rušia interné oddelenie

17.11.2016 Ilava

Ilava 16. novembra (TASR) – V Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Ilave zrušia k 30. novembru interné oddelenie. Lôžka nezrušia, na mieste interného lôžkového oddelenia vznikne oddelenie pre dlhodobo chorých. Podľa riaditeľa NsP Ilava Juraja Beďatša sa tak zavŕši proces reprofilizácie zdravotníckeho zariadenia.

"Od 21. novembra budú sanitky prevážať pacientov s internistickými diagnózami do okolitých nemocníc. Na novootvorenú jednotku dlhodobo chorých budú prekladaní pacienti s chronickými diagnózami. Nemocnica sa bude špecializovať na následnú zdravotnú starostlivosť, na jednodňovú zdravotnú starostlivosť, špeciálnu ambulantnú starostlivosť a spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky," skonštatoval Beďatš.

Kapacita lôžok sa podľa neho neznižuje, aj naďalej budú mať v ilavskej nemocnici 147 lôžok. "Momentálne rozširujeme jednu jednotku o zariadenie hospicu s 13 lôžkami, jeho uvedenie do prevádzky predpokladáme začiatkom roku 2017. V ilavskej nemocnici tak bude z lôžkových oddelení oddelenie dlhodobo chorých a hospic a štyri druhy jednodňovej zdravotnej starostlivosti – chirurgia, ortopédia, gynekológia, úrazová chirurgia a širšie spektrum špeciálnych ambulancií a spoločných vyšetrovacích zložiek, ako sú röntgeny, patológia, rehabilitácia, centrálna sterilizácia a podobne," doplnil riaditeľ.

Zrušenie interného oddelenia v Ilave prinesie nápor na interné oddelenia v NsP v Považskej Bystrici a Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne. Podľa povereného riaditeľa NsP v Považskej Bystrici Igora Steinera najväčší nápor očakávajú na internú príjmovú ambulanciu, čo bude podľa neho najväčším problémom. "Predpokladáme väčší nápor pacientov z regiónu Ilava a časti Púchovského okresu. Znamenalo by to trochu viac ľudí v internej príjmovej ambulancii, kde je záchyt sanitiek a aj klasických pacientov. Čo sa týka hospitalizácií, predpokladám nárast v priemere o dvoch pacientov denne. Určite to nebude ľahko zvládnuteľné, nie sme na to kapacitne vybavení, limitujúce sú pre nás priestorové a čiastočne aj personálne možnosti. V úvode to prinesie viac práce a do budúcnosti to bude vyžadovať určité investičné potreby, aby sme vedeli zvýšiť počet lôžok a rovnako posilniť personál, aby sme sa vedeli adekvátne postarať o pacientov," doplnil Steiner.

Podľa hovorkyne FN v Trenčíne Petry Nevláčilovej neočakávajú návalový prírastok pacientov, keďže priebežne prichádzajú už od začiatku roka 2014 a vo väčšej miere v posledných mesiacoch. "Pacienti budú rozdelení okrem interného oddelenia aj na geriatrické a infekčné oddelenie, oddelenie tuberkulózy a pľúcnych chorôb, neurologické oddelenie a iné. V súčasnosti hľadáme varianty priestorového rozšírenia internej ambulancie a riešime možné prístrojové dovybavenie. Dôležitá je aj spolupráca zdravotných poisťovní z dôvodu potrebného presunu zmluvných objemov za poskytnutú zdravotnú starostlivosť," doplnila hovorkyňa.
 

Vyberte región