Nový odborový zväz polície má 500 členov

18.01.2017 Bratislava

Bratislava 17. januára (TASR) – Nový odborový zväz polície (NOZP) má už viac ako 500 členov. Vznikol ako reakcia policajtov a zamestnancov rezortu vnútra na vnútorné a vonkajšie pomery v polícii. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol predseda Nového odborového zväzu polície Vojtech Klučarovský.

„Našou úlohou bude poukazovať na nedostatky v systéme a zlepšovať prostredie výkonu služby najmä vo vzťahu k ľuďom. Ľudia si zaslúžia, aby bola ochránená ich bezpečnosť, ich zdravie a životy. Nepotrebujú policajta, ktorý ich "skásne" na pokutách, ale toho, ktorý im pomôže,“ povedal Klučarovský.

Nový odborový zväz polície vyslovil nespokojnosť s tým, že Ministerstvo vnútra (MV) SR tajilo priebeh kolektívneho vyjednávania.
 
O podpísaní novej kolektívnej zmluvy sa Nový odborový zväz polície dozvedel len zo stránky MV SR. „Konanie MV SR považujeme nielen za úder pod pás našim členom, ale aj za netransparentné konanie,“ uviedol člen nových policajných odborov Tomáš Miazdra.

Aj podľa predsedu NOZP Klučarovského sa MV SR správa netransparentne. „Prečo ministerstvo utajuje priebeh kolektívneho vyjednávania? Čo sa vlastne odohráva za zatvorenými dverami?“ opýtal sa s tým, že nerozumie, prečo rezort vnútra vyvoláva takéto pochybnosti.

NOZP vznikol 1. júla 2015. V policajnom zbore slúži približne 22.000 policajtov. V rámci polície funguje už od roku 1990 Odborový zväz polície.

MV SR tvrdí, že sa začalo kolektívne vyjednávanie za účelom uzatvorenia Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre príslušníkov Policajného zboru na rok 2017, ktorej návrh predložil Odborový zväz polície v SR. "Kolektívneho vyjednávania o predloženom návrhu kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa sa zúčastnili dňa 9. novembra 2016 Odborový zväz polície v Slovenskej republike a Nový odborový zväz polície," uviedla Silvia Keratová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

Doplnila, že podľa zákona o kolektívnom vyjednávaní kolektívna zmluva vyššieho stupňa sa uzatvára medzi príslušnými vyššími odborovými orgánmi a zamestnávateľom, ktorým je štát.

"Ak odborová organizácia nie je súčasťou žiadneho odborového zväzu, nemá vyšší odborový orgán, podľa zákona o kolektívnom vyjednávaní nie je príslušná ani uzatvárať kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa," skonštatovala.

Na základe týchto skutočností služobný úrad MV SR pokračoval v kolektívnom vyjednávaní o návrhu kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa s Odborovým zväzom polície v SR. "Ten mal v čase kolektívneho vyjednávania 8944 členov, čo predstavuje reprezentatívne a legitímne zastúpenie príslušníkov Policajného zboru, a Nový odborový zväz polície mal 517 členov," dodala Keratová.

MV SR podľa nej v priebehu kolektívneho vyjednávania postupovalo transparentne v súlade s ustanoveniami zákona o kolektívnom vyjednávaní a nič neutajovalo.

Podľa rezortu vnútra bola kolektívna zmluva vyššieho stupňa pre príslušníkov Policajného zboru na rok 2017 uzatvorená 22. decembra 2016 a boli v nej dohodnuté priaznivejšie sociálne podmienky vykonávania štátnej služby, ako valorizácia platov a zvýšenie výmery dovolenky o jeden týždeň.
 

Vyberte región