Apple sa po 5 rokoch opäť stal najväčším svetovým výrobcom smartfónov

01.02.2017 Celý región

New York 1. februára (TASR) - Nový iPhone 7 priniesol obrat. Apple sa po prekvapivo prudkom raste predaja počas vianočnej sezóny prvýkrát po piatich rokoch opäť stal najväčším svetovým výrobcom inteligentných telefónov.

"Predali sme viac iPhonov než kedykoľvek predtým," povedal v utorok (31. 1.) večer šéf Apple Tim Cook. Americký koncern profitoval aj z problémov svojho najväčšieho konkurenta Samsung, ktorý musel svoju novú vlajkovú loď Galaxy Note 7 stiahnuť z predaja, keďže hrozilo vznietenie telefónov. Investori na Wall Street prijali v utorok zverejnené výsledky Apple pozitívne a akcia koncernu v poburzovom obchodovaní vyskočila o 3 %. Krátkodobé vyhliadky však nie sú ružové, jednou z príčin je aj silný dolár.

Apple počas vianočného kvartála predal 78,3 milióna smartfónov, čo bolo o 3,5 milióna viac, ako v rovnakom období rok predtým. To prekonalo odhady expertov. Odbyt juhokórejského koncernu Samsung podľa poradenskej firmy Strategy Analytics v posledných troch mesiacoch roka 2016 dosiahol 77,5 milióna inteligentných telefónov.

Šéf Apple Tim Cook uviedol, že za rekordným predajom v uplynulom štvrťroku bol predovšetkým vysoký dopyt po väčšom modeli iPhone 7 Plus.
 

Vyberte región