Peeling a chemický peeling

24.11.2004 Celý región

Jednoznačne najefektívnejšia doplnková metóda liečby akné, keratóz, pigmentových škvŕn a na omladzovanie pleti. Chemickou reakciou preparátu s bunkami kože d...
Jednoznačne najefektívnejšia doplnková metóda liečby akné, keratóz, pigmentových škvŕn a na omladzovanie pleti. Chemickou reakciou preparátu s bunkami kože dochádza k odumretiu buniek povrchových vrstiev pokožky, ktoré sa olúpu. Viac o tejto metóde nám povedala MUDr. Gabriela Machalová z centra pre problémovú pokožku COSMEDERM na Sabinovskej ul. 78 v Prešove.

Pomenovanie PEELING pochádza z angličtiny a označuje postupné olupovanie, šúpanie alebo lúpanie. Vystihuje vlastne podstatu metódy: odlúpnutím odumretých povrchových vrstiev pokožky sa odkrytú spodnejšie vrstvy kože, ktoré sú mladšie, \"šťavnatejšie\" a viac súdržné, čo má za následok celkové omladenie pokožky spolu s ďalšími priaznivými účinkami.
Ale poďme pekne po poriadku. Pripomeňme si aspoň stručne, ako vyzerá pod mikroskopom najvrchnejšia časť ľudskej kože, pokožka (epiderma). Tá pozostáva z viacerých vrstiev buniek. Najhlbšie je tzv. bazálna vrstva (stratum basale), kde sú bunky temer okrúhleho tvaru, medzi ktorými sú aj melanocyty - pigmentové bunky. Smerom k povrchu pokožky sa jednotlivé bunky splošťujú, tvoria najprv tzv. vretenovitú vrstvu (stratum spinosum), potom tzv. zrnitú vrstvu (stratum granulosum) - pomenovanú podľa zrniečok rohovinovej hmoty - keratínu v bunkách, ktoré sú už prejavom začínajúceho rohovatenia buniek. Najvrchnejšia vrstva je tzv. rohovinová vrstva (stratum corneum), ktorá pozostáva s úplne plochých, zrohovatených buniek, ktoré sa postupne uvoľňujú z povrchu kože a olupujú sa. Olupovanie pokožky je prejavom normálnej obmeny buniek v koži človeka a v malom rozsahu k nemu dochádza neustále. Aplikáciou peelingu sa olupovanie povrchových vrstiev pokožky zvýrazní, lebo chemická látka spôsobí odumretie povrchových buniek, ktoré sa potom odlučujú.
Jemnejšie druhy peelingu možno využívať aj na ošetrenie kože v domácom prostredí. Jedná sa najmä o tzv. mechanický peeling - odstraňovanie povrchových buniek pokožky buď mechanicky šúchaním (doma vo vani s kefou a teplou vodou), alebo použitím prípravkov, ktoré obsahujú tuhšie kryštáliky alebo zrniečka, ktoré spolu s jemnou masážou robia jemný povrchový peeling. Tento princíp sa využíva v celej rade peelingových krémov, lócií a masiek s omladzovacím ale aj liečebným účinkom.
O niečo intenzívnejší a hlbšie pôsobiaci je peeling robený v laických kozmetických salónoch. Na jeho prevedenie kozmetičky používajú zväčša kyselinu glykolovú, avšak v o niečo vyššej koncentrácii (20-50%). Možno použiť aj iné AHA (alfa - hydrohykyseliny), ako napr. kys. mliečnu, mandľovú, benzylovu (difenylglykolovú) a jablčnú, avšak tieto sa používajú iba zriedkavo. Vyššie koncentrácie môžu najmä pri nesprávnom použití pôsobiť nežiadúco, a preto sú určené pre použitie výhradne lekárovi - dermatológovi, ktorý aj v prípade evtl. komplikácií dokáže aplikovať správnu liečbu. Olupovanie pokožky po aplikácii látky vo vyššej koncentrácii je intenzívnejšie, teda aj efekt je výraznejší. Kozmetička, ktorá tento peeling vykonáva, musí absolvovať špeciálne školenie. Zaujímajte sa preto, či Vaša kozmetička má príslušnú kvalifikáciu na vykonávanie peelingu a s akými preparátmi pracuje. V prípade pochybností alebo nejasností, radšej konzultujte svojho dermatológa alebo pracovisko lekárskej kozmetiky.
Lekár - dermatológ pracuje zväčša s pokročilejšími formami kožných ochorení, preto do jeho rúk patria aj intenzívne metódy peelingu. V našom centre pre starostlivosť o problémovú pokožku COSMEDERM lekárka MUDr. Gabriela Machalová používa najčastejšie kyselinu glykolovú (patrí do skupiny tzv. AHA - ovocných alfa-hydroxykyselín) v 70% koncentrácii, čo zaručuje jej intenzívny účinok a olupovanie pokožky v strednej až hlbšej vrstve. Najčastejšie sa peeling aplikuje na omladzovacie účely kvôli odstráneniu jemných, povrchových vrások. Blahodárne pôsobí aj pri rôznych keratózach (stavoch zhrubnutia pokožky) následkom častého slnenia, alebo starnutia kože. Kombináciou opakovaných peelingov a bieliacich metód možno s dobrým efektom odstrániť pigmentové škvrny a zhnednutia na kozmeticky exponovaných miestach. No suverénnou oblasťou, kde chemický peeling má zelenú, je doplnková liečba akné. V tejto indikácii chemický peeling pôsobí hneď viacerými blahodárnymi mechanizmami: olupuje povrchové vrstvy pokožky, čím odstraňuje povrchové vyrážky, otvára uzavreté komedóny, čím uľahčuje uvoľnenie mazovo-rohovinových zátok z pórov a zároveň vyhladzuje plytšie jazvičky, ktoré mohli zanechať hlbšie formy akné. Kyselina glykolová pôsobí aj dezinfekčne, čím pomáha liečiť aj prípadné zápalové prejavy spojené s touto chorobou. Mierne vysušujúci účinok tejto látky dobre pôsobí najmä na stavy so zvýšenou tvorbou kožného mazu pri tzv. seborei. Odstránením mazového a rohovinového obsahu vlasového folikulu dochádza k jeho vyprázdneniu a k lepšiemu stiahnutiu rozšírených pórov v \"mastných\" oblastiach pokožky.
Blahodárny účinok chemického peelingu potvrdzujú aj početné klinické štúdie. Van Scott a Yu pozorovali zlepšenie vrások jemného až stredného typu v 21 prípadoch zo sledovaných 27. Štandardizované fotografie zdokumentovali ľahké až stredné zníženie u 9 pacientiek a zaznamenateľné u 12 pacientiek. Leydenom bolo na pôde Americkej Akedémie Dermatológie vo Washingtone prevedených niekoľko zaujímavých štúdií, ktoré dokázali, že AHA spôsobujú zníženie šupín, jemných vrások a kožnej suchosti a zvyšujú flexibilitu rohovinovej vrstvy. Ten istý autor predviedol tiež porovnávaciu štúdiu viacerých prípravkov proti starnutiu pokožky, v ktorej sledoval pôsobenie tretinoinu, izotretinoinu (Roaccutan), kyseliny glykolovej a amónium laktátu na pokožku. Dokázal, že AHA majú synergický efekt s inými lokálnymi prípravkami proti starnutiu, hlavne s tretinoinom a slnečnými clonami. Naviac AHA znižujú kožnú suchosť a straty vody, ktoré sú zvýraznené pri liečbe tretinoinom.
Aj pri liečbe akné štúdie potvrdili dobrý účinok chemického peelingu. Monterey vo svojej štúdii prezentovanej na pôde AAD ukazuje výsledky zjavného zlepšenia sa akné komedogénneho typu, kde pozoruje výraznú redukciu komedónov. Elson vo svojej štúdii potrvdil synergický efekt chemického peelingu s ďalšími lokálne aplikovanými preparátmi a čistiacimi krémami.
Kedy nemožno chemický peeling aplikovať?
pri liečbe Roaccutanom a inými derivátmi vitamínu A
pri recidivujúcom herpes simplex na tvári - potrebné je najprv jeho preliečenie
pri sklone k tvorbe hrubých keloidných jaziev
počas gravidity
v mesiacoch s intenzívnym slnečným žiarením (nebezpečenstvo tvorby nevzhľadných pigmentácií najmä pri hlbšom a intenzívnejšom peelingu)
V našom salóne lekárskej kozmetiky COSMEDERM Vás zväčša na chemický peeling koncentrovanou kyselinou glykolovou najprv pripravíme. Na tento účel sa používa krém s obsahom tejto kyseliny v omnoho nižšej koncentrácii (zväčša 12%), ktorý si aplikujete doma denne v postupne sa predĺžujúcich intervaloch, kým si Vaša pleť na jej pôsobenie nezvykne. Vo všeobecnosti suchšie typy pokožky horšie znášajú chemický peeling ako mastnejšie. Potom Vás objednáme na vlastný zákrok. Pri prvom sedení je doba aplikácie kyseliny krátka a prísne zohľadňuje typ Vašej pokožky. V nasledujúcich sedeniach sa doba aplikácie predlžuje, čím sa môže plne rozvinúť účinok vlastného peelingu. Aplikácia koncentrovanej 70% kyseliny glykolovej prebieha zväčša v cykloch, pričom počas jednej sezóny jeseň - jar možno aplikovať najviac dva cykly po maximálne šesť sedení. Dĺžku cyklov a počet sedení určuje výhradne lekár v závislosti od stavu pokožky a Vašej kožnej diagnózy. Medzi jednotlivými sedeniami je nevyhnutné správne ošetrovať pokožku vhodnými prípravkami podľa rady lekára.
Po aplikácii chemického peelingu je nevyhnutné chrániť sa pred slnečným žiarením. V prípade, že toto nie je možné, je nutné používať ochranné krémy s vysokým faktorom ochrany proti slnku, alebo sun-block.
Klinický efekt po aplikácii chemického peelingu je veľmi pekný. Dochádza k vyhladeniu a omladeniu pokožky, odstráneniu rohovinových nánosov alebo komedónov a vyhladeniu jazvičiek po akné ako aj k vyblednutiu alebo zosvetleniu pigmentových škvŕn. Tento účinok potvrdili už nespočené aplikácie chemického peelingu v našom zariadení, ako aj spokojní klienti. \"Chybou krásy\" najmä pri prvých aplikáciách koncentrovanej kyseliny glykolovej môže byť niekedy jej hlbší prienik, najmä u suchších a citlivejších typoch pleti, ktorý môže vyvolať aj tvorbu chrastičiek. Tieto sa ale do týždňa odlúčia bez zanechania akejkoľvek stopy na pokožke.
Na našom pracovisku lekárskej kozmetiky Vám ponúkneme dve možnosti chemického peelingu. Rozdiel je v type prípravku, ktorý Vám aplikujeme. Bežnejší druh je cenovo veľmi prístupný, ten drahší zase je omnoho viac jemnejší a šetriaci k Vašej pleti, obsahuje aj dezinfekčné a bieliace prísady. Podrobnejšie Vás budeme informovať pri osobnom kontakte.
Okrem vyššie spomínaných skutočností sa chemický peeling používa aj ako základ a súčasťomladzovacích procedúr (mezoterapia, podpichnutie vrások kyselinou hyalurónovou a.i. ). Synergickým pôsobením týchto metód je výsledný efekt omnoho výraznejší a dlhšie trvajúci.
V prípade záujmu sme Vám ochotní poradiť aj v našom centre pre starostlivosť o problémovú pokožku COSMEDERM na Sabinovskej ulici 78 v Prešove. K dispozícii je Vám lekárska kozmetika, ako aj kožná ambulancia denne okrem utorka v čase od 8,00-13,00 hod. Kontaktujte nás aj telefonicky na tel. č. 051/ 771 39 28 alebo 0903 611 565. V našom zariadení sa popri diagnostike a liečbe kožných ochorení dermatológom a chemických peelingoch vykonávajú hĺbkové čistenia tváre a chrbta na profesionálnej úrovni, aplikácia biostimulačného lasera a Bioptron lampy, ako aj odstraňovanie nežiaducich chĺpkov všetkými metódami, laserom včítane. Poradíme Vám aj pri výbere vhodnej kozmetiky pre Vašu pleť. Kladieme dôraz na komplexný prístup k chorobe aj k pacientovi. Tešíme sa na Vás a prajeme Vám mnoho zdravia.

Naše motto:

Sme tu pre zdravie a krásu Vašej pokožky.
Dávame najnovšie poznatky medicíny do služieb Vášho lepšieho vzhľadu a Vašej zdravšej kože.
Lebo Vaša pokožka je to prvé, čo si na Vás všimnú tí ostatní. Vaši priatelia, aj Vaši nepriatelia.
Doprajte preto Vašej koži starostlivosť, ktorú si právom zasluhuje.
 

Vyberte región