Práce na modernizácii cestného prepojenia s Poľskom pokračujú dobre

29.09.2010 Stará Ľubovňa

Červený Kláštor 29. septembra (TASR) – Podstatná časť plánovaných prác na modernizácii cestného spojenia Osturňa – štátna hranica – Niedzica je už hotová na poľskej i slovenskej strane.
Po dvojdňovom (27. - 28.9) pracovnom stretnutí to konštatovali cestári z Prešovského kraja a Malopoľského vojvodstva.
\"Všetky práce realizujeme v rámci projektu Modernizácia cestného spojenia Osturňa – štátna hranica – Niedzica z Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovensko 2007 – 2013, \" uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest (SaÚC) Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Vladimír Kozák. Projekt by mal byť ukončený v novembri 2011, s jeho realizáciou sa začalo v decembri minulého roku.
\"Opravy sú rozdelené do šiestich oddelených úsekov. Už máme ukončený úsek na hraničnom priechode, úseky Spišská Stará Ves, Spišské Hanušovce, Matiašovce až po Osturňu, \" konkretizoval Kozák. V rámci projektu sa počíta aj s modernizáciou troch mostov, jeden z nich v Lysej nad Dunajcom je už hotový. Až v budúcom roku sa budú rekonštruovať dva drevené mosty priamo v Osturni, ich oprava si vyžiada takmer 850.000 eur.
Projekt modernizácie cestného prepojenia s Poľskom je podľa predsedu PSK Petra Chudíka finančne najnáročnejší úspešný projekt PSK v rámci programu cezhraničnej spolupráce s Poľskom. \"Na modernizáciu cestnej siete v našom kraji sme získali 3 milióny eur, celková hodnota projektu presahuje 7 miliónov eur, \" povedal Chudík.
Okrem SaÚC PSK sa na projekte podieľa aj Okresná správa ciest v Nowom Targu, mesto Spišská Stará Ves a obec Osturňa. PSK sa tiež podarilo v rámci cezhraničnej spolupráce s Poľskom získať finančné prostriedky aj na cestné spojenie Krosno – Jaslo – Bardejov v celkovej hodnote takmer 4,6 milióna eur. Tento projekt sa momentálne nachádza v záverečnej fáze, ukončenie je naplánované na 21. októbra.
Kozák ďalej uviedol, že SaÚC PSK plánuje v budovaní kvalitného dopravného prepojenia Poľska a Slovenska pokračovať. Najbližšie by chceli realizovať projekt spojenia národných parkov Pieniny na oboch stranách hranice.
 

Vyberte región