O počítačové kurzy a cvičenie jogy prejavilo záujem takmer 40 seniorov

26.01.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 25. januára (TASR) - V Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou dnes uviedli do života vzdelávací projekt zameraný na seniorov a jednotlivcov pochádzajúcich zo sociálne znevýhodneného prostredia.
Takmer 40 ľudí, z ktorých je väčšina v dôchodkovom veku, sa môže počas nasledujúcich mesiacov vzdelávať v oblasti informačných technológií, zúčastňovať sa na besedách so spisovateľmi a zapojiť sa aj do kurzov fyzioterapeutických cvičení.
Projekt bude od januára do mája tohto roka rozdelený do viacerých vzdelávacích modulov. "Najdôležitejšou aktivitou zostávajú počítačové stretnutia, pripravili sme však aj cyklus fyzioterapeutických cvičení a dychových cvičení, ktoré bude mať na starosti 72-ročný cvičiteľ jogy Pavol Dziak, " priblížila koordinátorka projektu Mária Perejdová s tým, že v rámci jednotlivých aktivít pripravila knižnica aj viacero besied so spisovateľmi a pedagógmi. Jedna z posledných prednášok bude zameraná na tému Slovensko v Európskej únii.
Knižnica bude vzdelávacie aktivity realizovať aj prostredníctvom viacerých seniorov bez pomoci externých lektorov. "Zistili sme, že mnohí naši ľudia v dôchodkovom veku sú takí zdatní, že dokážeme využiť ich potenciál, aby ich odovzdávali ďalším, " konštatovala Perejdová.
Podľa koordinátorky projektu bude účasť seniorov na projekte monitorovaná. "Zaznačíme ju do indexu, ktorý každý dostane. Ten, kto sa bude zúčastňovať na jednotlivých projektových aktivitách najčastejšie, získa ocenenie, " informovala Perejdová. Študenti v dôchodkovom veku budú zároveň pracovať aj na domácich úlohách.
Knižnica doteraz nakúpila z prostriedkov projektu podporeného nadáciou nový nábytok, stoličky k počítačom, dva notebooky a interaktívnu tabuľu. Vyčlenené financie sa použijú aj na zakúpenie asi 70 nových knižných titulov.
"Do tohto projektu som sa zapojil kvôli tomu, že mám podobne ako ostatní seniori dostatok voľného času. Je to o relaxe, spolužití s blízkymi a spoznávaní jeden druhého, " uviedol pre TASR Jozef Repovský, ktorý sa teší najviac na kurzy počítačov. "Vždy je čas na to, aby sa človek zdokonaľoval a objavoval to, čo ešte nepozná, " uzavrel 70-ročný dôchodca.
Podľa Perejdovej slov zrealizovala knižnica vzdelávacie kurzy pre seniorov v minulosti už niekoľkokrát. "Od roku 2007 sa počítačovým zručnostiam priučilo takmer 120 dôchodcov z Vranova a okolitých obcí, " poznamenala.
 

Vyberte región