Do podujatia Noc kostolov sa zapoja aj mnohé gréckokatolícke farnosti

31.05.2012 Prešov

Prešov 31. mája (TASR) - Do podujatia Noc kostolov, ktoré sa bude konať 1. júna, sa zapoja aj mnohé gréckokatolícke farnosti na východe Slovenska. Hovorca Greckokatolíckeho arcibiskupstva v Prešove Ľubomír Petrík informoval TASR, že návštevníkov privítajú v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove, ale aj v gréckokatolíckych chrámov na prešovských sídliskách.
Hovorca spresnil, že program sa všade uskutoční od 18. do 24. hodiny, pričom krátko pred začiatkom budú návštevníkov na podujatie pozývať chrámové zvony."
"Programy v prešovských gréckokatolíckych chrámoch budú plné histórie, hudby a poznávania. Napríklad v Katedrále sv. Jána Krstiteľa si uctia relikviu sv. Cyrila, ktorá v ten deň začína putovať po Prešovskej archieparchii v rámci príprav na oslavy 1150. výročia príchodu svätých slovanských apoštolov na naše územie," uviedol hovorca.
Už od 16.3O h sa bude v gréckokatolíckej katedrále konať archijerejská svätá liturgia s prešovským arcibiskupom a metropolitom Jánom Babjakom a košickým arcibiskupom a metropolitom Bernardom Boberom. Neskôr bude v nočných hodinách otvorená aj krypta pod katedrálou a v programe sa predstavia spevácke telesá.
V chráme na Sídlisku III je pripravené putovanie s Bibliou, hudbou a modlitbami. Veriaci na Sekčove si budú môcť vypočuť gospelovú hudbu v podaní skupiny Anastasis, ale pripravené je aj premietanie filmu Duša surférky.
V Chráme Najsvätejšieho Srdca Ježišovho v Sabinove sa uskutoční lampiónový pozdrav nebeskému Otcovi. O histórii a duchovných hodnotách sa bude hovoriť v Chráme Božej Múdrosti vo Svidníku. V Chráme Matky Ustavičnej Pomoci v Starej Ľubovni bude počas programu znieť hudba v podaní žiakov umeleckej školy a nebude chýbať ani sprievod so sviečkami.
Petrík informoval, že program v gréckokatolíckych chrámoch, ktorý sa bude konať v rámci Noci kostolov, je zverejnený na stránke www.nockostolov.sk.
 

Vyberte región