Záchranné zložky cvičili nasadenie pri úniku nebezpečnej látky

07.06.2012 Stará Ľubovňa

Plaveč 7. júna (TASR) – Na železničnej stanici v Plavči, okres Stará Ľubovňa, sa dnes začalo trojdňové cvičenie pod názvom Field Training Exercise – FTX '12 PIENINY. Ide o ďalšie z radu medzinárodných cvičení jednotiek rýchleho nasadenia medzinárodného samaritánskeho hnutia. Dnes spoločne so samosprávou a zložkami integrovaného záchranného systému cvičili záchrannú činnosť pri dopravnej nehode, ktorá vznikla v dôsledku víchrice. Cvične tam dve osobné vozidlá narazili do odstavenej cisterny, následkom čoho došlo k úniku toxického etylénoxidu.
Vo vozidlách bolo simulované väčšie množstvo zranených ľudí a v dôsledku zamorenia nebezpečnou látkou bolo potrebné aj vyslobodenie zranených príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v ochranných odevoch. Nasledovala dekontaminácia a odovzdanie zranených osôb zdravotníckym zložkám do hniezda ranených. „Zvládli sme už aj ďalšiu etapu cvičenia, ktorou je evakuácia obyvateľstva z blízkych obytných domov do pripravených dočasných ubytovacích kapacít, kde sme predstavili model registrácie a umiestnenia do dočasných prístreškov, vrátane kompletnej starostlivosti,“ vysvetľuje prezident Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Marcel Sedlačko. Okrem samaritánov sa cvičenia zúčastnili aj príslušníci HaZZ, policajného zboru, Slovenského červeného kríža, pracovníci Obvodného úradu v Starej Ľubovni a deti zo Základnej školy v Plavči.
Cvičenie samaritánov bude pokračovať až do soboty 9. júna. „Námetom tohtoročného cvičenia je odstraňovanie následkov silnej veternej smršti, ktorá spôsobila poškodenie väčšieho množstva obytných budov a infraštruktúry. Väčšina obcí je následkom toho bez elektrického prúdu a víchrica spôsobila viacero vážnych dopravných nehôd,“ vysvetľuje Sedlačko. Okrem slovenských samaritánov sa cvičenia zúčastňujú aj tímy z Rakúska. Počas nasledujúcich dní bude cca 50 samaritánov cvičiť nasadenie v postihnutej oblasti. Budú pátrať po nezvestných a zavalených osobách v ruinách pomocou pátracích psov a videoskopu. Za použitia ťažkej techniky sa budú snažiť dostať k obetiam, tieto vyslobodia, poskytnú lekársku pomoc a transportujú k ďalšiemu ošetreniu. Cvičenie bude prebiehať v denných i nočných hodinách a samaritánov čaká náročná previerka fyzickej ale predovšetkým psychickej kondície.
Nevyhnutné je podľa Sedlačka vyrovnať sa s minimálnym hygienickým štandardom, cvičiaci sú ubytovaní v stanoch, nútení prežiť bez vonkajšej podpory a súčasne musia vykonávať náročné záchranné operácie v okolí. Cieľom tohto ale aj podobných cvičení, ktoré samaritáni pravidelne minimálne raz ročne absolvujú, je po fyzickej, psychickej, ale aj vedomostnej stránke pripraviť sa na možný zásah kdekoľvek vo svete. Samaritáni disponujú registračným tímom, ktorý je schopný zaregistrovať aj väčšie množstvo ľudí naraz, zdravotníckym tímom, ktorý sa stará o zdravotnú starostlivosť, pátracím a záchranným tímom, ktorý vyhľadáva ľudí v ruinách a v neposlednom rade aj technickým tímom, ktorý sa snaží ťažkými strojmi dostať k postihnutým osobám.
 

Vyberte región