V Hospici sv. Alžbety v Ľubici doopatrovali desať nevyliečiteľne chorých

13.11.2005 Kežmarok

Ľubica 13. novembra (TASR) - Desať nevyliečiteľne chorých ľudí doopatrovali za necelé dva mesiace prevádzky v Hospici sv. Alžbety v Ľubici v okrese Kežmarok....
Ľubica 13. novembra (TASR) - Desať nevyliečiteľne chorých ľudí doopatrovali za necelé dva mesiace prevádzky v Hospici sv. Alžbety v Ľubici v okrese Kežmarok. Zariadenie na poskytovanie paliatívnej starostlivosti pacientom v konečnom štádiu života vybudovala Spišská katolícka charita (SpKCH).

\"My sme začali túto službu reálne poskytovať koncom septembra po konzultáciách s lekármi a tak, ako pacienti prichádzali. Momentálne je v hospici sedem klientov. Priemerná då žka pobytu je zatiaľ 12,5 dňa, \" informoval riaditeľ SpKCH Peter Maľučký. Poukázal na vysoké náklady hospicovej starostlivosti a zdå havé rokovania so zdravotnými poisťovňami.
Pôvodne navrhovaný príspevok 350 korún sa po rokovaniach zvýšil na 500 korún, čo pokrýva iba malú časť nákladov. V hospici urobili po dvojmesačnej prevádzke prepočet nákladov a reálna suma dosahuje asi 3800 korún. Nemalé čiastky si vyžadujú lieky a vysoké sú aj ceny energií. Maľučký nevylúčil možnosť, že budú hľadať riešenie situácie aj prostredníctvom Úradu na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
\"Na poskytovanie mobilných hospicov v Levoči, Spišskej Novej Vsi a Spišských Vlachoch uzavrela s nami zmluvu iba pobočka Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Spišskej Novej Vsi, \" doplnil riaditeľ.
Hospic sv. Alžbety v Ľubici je po Bardejovskej Novej Vsi druhým zariadením paliatívnej starostlivosti na Slovensku. Nákladom 77 miliónov korún ho vybudovala SpKCH, pričom finančné prostriedky získala z viacerých zdrojov vrátane zbierok a darov veriacich zo Slovenska i zahraničia. Zariadenie má jednoposteľové izby s možnosťou prístelky pre príbuzných. Nenahrádza domov dôchodcov, jeho náplňou je sprevádzanie človeka v terminálnom štádiu života bez ohľadu na vek, keďže na závažné ochorenia umierajú aj mladí ľudia či dokonca deti.
Na pobyt priplácajú príbuzní a priestor dostala taktiež samospráva. Od októbra môžu zariadenie naplno využívať aj Popradčania na základe dohody, ktorú mesto uzavrelo so SpKCH. Informácie a žiadosť o umiestnenie nevyliečiteľne chorého príbuzného v Hospici sv. Alžbety poskytnú obyvateľom Popradu pracovníci sociálneho odboru tamojšieho Mestského úradu.
 

Vyberte región