Na Letnej filmovej škole v Uherskom Hradišti ocenia aj Martina Šulíka

21.07.2012 Celý región

Uherské Hradiště 21. júla (TASR) - Už 38. ročník Letnej filmovej školy sa dnes začína v Uherskom Hradišti.

Na najväčšom nesúťažnom filmovom festivale v ČR, ktorý organizuje Asociácia českých filmových klubov (AČFK) a ktorý potrvá do 28. júla, privítajú organizátori v tomto roku napríklad svetoznámych filmárov Abbása Kiarostamiho, Carlosa Sauru alebo Istvána Szabóa, ale aj renomovaného slovenského režiséra Martina Šulíka, ktorí si prevezmú na podujatí výročné ceny venované organizátorom prehliadky AČFK.

Kiarostamimu ju udelia za kľúčovú úlohu v približovaní sa iránskej kinematografie svetu, za výnimočný humanizmus a schopnosť súcitiť s najobyčajnejšími hrdinami, za exotickú a predsa blízku poéziu obrazov. Španielskeho režiséra Carlosa Sauru, ktorý si trofej prevezme už dnes, ocenia za kreatívne zobrazenie času v ľudskej psychike, oscarového režiséra Istvána Szabóa za jeho prínos maďarskej kinematografii a za dlhodobé a autorsky výnimočné mapovanie komplikovanej a krvavej histórie stredoeurópskeho priestoru. Martinovi Šulikovi udelia v utorok 24. júla ocenenie za humanizmus, citlivosť, provokatívnu spiritualitu a premýšľavosť jeho snímok.

Rovnakého uznania sa dostane ešte Marcelovi Římákovi za dlhoročnú prácu vo Filmovom klube Veselí nad Moravou, osobitne za pravidelnú organizáciu seminárov ruského a ázijského filmu.

Program prehliadky, na ktorú sa do piatka akreditovalo už 3000 účastníkov, bude v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi o čosi skromnejší, aj tak však ponúkne projekcie asi 170 filmov z rôznych končín planéty.

Sekcia Fokus sa v tomto roku zameria na Maďarsko a jej súčasnú kinematografiu, jej "zlaté obdobie" - 60. roky minulého storočia, ale aj éru nemého filmu a 30. rokov 20. storočia.

Návštevníci prehliadky sa však môžu tešiť aj na prehliadky filmov Agnieszky Hollandovej alebo Davida Leana, na krátkometrážne experimentálne snímky, na sekciu AČFK uvádza, v ktorej sa objavia niektoré filmy, uvádzané relatívne nedávno v riadnej distribúcii, ale aj na sekciu Novinky Visegrádu, ktorej samotný názov už prezrádza jej obsah.

Súčasťou rámcového programu bude napríklad výstava Limonádový Joe alebo Choď na západ, mladý muž!, výstava filmových plagátov z bývalého Československa a Poľska, ale aj hudobná scéna - Music Stage - , na ktorej sa predstavia napríklad Iva Bittová, Traband, Floex alebo Lenka Dusilová.

Zdroj: www.lfs.cz
 

Vyberte región