V termálnej vode vo Vrbove sa darí aj sumcovi africkému

13.12.2005 Kežmarok

Vrbov 13. decembra (TASR) - Tri druhy rýb pripravila na vianočný stôl kežmarská spoločnosť Salmo Therm v liahni vo Vrbove. Okrem tradičného kapra či pstruha ...
Vrbov 13. decembra (TASR) - Tri druhy rýb pripravila na vianočný stôl kežmarská spoločnosť Salmo Therm v liahni vo Vrbove. Okrem tradičného kapra či pstruha dúhového aj sumca afrického, ktorému sa v termálnej vode darí.

\"Je to rarita na Slovensku. Sme asi jediní, čo produkujú sumca. Tohto roku bola jeho produkcia ohrozená, pretože na jar pri povodniach sme prišli o celý chov. Do kafilérie smerovalo 4,5 tony sumcov, takže sme museli začínať s chovom prakticky od nuly, \" povedal pre TASR porybný Pavol Hurčala. Dodal, že sumec africký je mimoriadne citlivý na teplotu vody. Aj po výlove sa musí cítiť \"ako v kúpeľoch\". Kade, v ktorých čaká na zákazníkov, sú umiestnené vo vnútri liahne a voda v nich má 22 až 24 stupňov.
S predajom rýb začali vo Vrbove, známom predovšetkým termálnym kúpaliskom, začiatkom týždňa. Na vianočný trh ponúknu asi tonu kaprov, rovnaké množstvo sumcov a takmer tonu pstruhov. Kilogram živej váhy kapra stojí 101 korún, sumca a pstruha 125 Sk. Salmo Therm má povolenie na ambulantný predaj priamo v areáli liahne vo Vrbove.
Podľa Hurčalu záujem o ryby sa postupne zvyšuje nielen pred Vianocami, ale počas celého roka. V lete sú hitom grilované ryby. V jeseni predaj trochu stagnuje, ale pred Vianocami sa začína \"kolotoč\". V tomto období stihnú až polovicu celoročného objemu predaja.
Na otázku, čo bude mať na vianočnom stole porybný, Hurčala prezradil, že tento rok to bude hlavátka, ktorú sa mu podarilo po dlhšom čase opäť uloviť v rieke Poprad. \"Mala 90 cm a sedem kíl. Nie je to môj najväčší úlovok, rekordný meral 111 cm\".
Profesionálni rybári z Vrbova tvrdia, že každý druh rýb možno pripraviť na sto spôsobov. Najbežnejšia je vyprážaná v trojobale, ale chutnejšia je ryba na víne, či pečená so zeleninou.
 

Vyberte región