Slováci rokovali v Krakove o spoločnej kandidatúre na ZOH 2022

21.10.2012 Celý región

Krakov 21. októbra (TASR) - Slovensko a Poľsko hodlajú realizovať spoločnú kandidatúru na ZOH 2022, jej hlavným dejiskom má byť Krakov a spoločným vkladom oboch krajín do projektu majú byť Tatry. V sobotu podpísali deklaráciu o spolupráci v Krakove jeho starosta Jacek Majchrowski, prezident Poľského olympijského výboru (POV) Andrew Krasnicki a hlava Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár. List má ešte podpísať aj vojvoda Malopoľska Marek Sowa.

"Voľba Krakova ako usporiadateľa nie je náhodné. Takúto udalosť by malo organizovať veľké a známe mesto a Krakov je po Varšave druhým najznámejším mestom v Poľsku," cituje Majchrowskeho tlačová správa zverejnená na oficiálnom webe POV. "Samozrejme, myšlienka kandidatúry Krakova na ZOH by nebola možná bez podpory vlády na všetkých úrovniach, rovnako ako našich partnerov zo Slovenska," dodal. Za slovenskú stranu sa na rokovaniach zúčastnil aj generálny sekretár SOV Jozef Liba či poslanec NR SR Dušan Galis.

Hlavným centrom ZOH 2022, o ktorého organizátorovi rozhodne Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v roku 2015, by bol Krakov a využili by sa aj kapacity v Zakopanom, na Slovensku v Jasnej by sa mohli teoreticky konať podujatia v alpskom lyžovaní. Rozpočet sa odhaduje na úrovni 1,5 miliardy.

Na utorok 23. októbra už zvolal SOV tlačovú konferenciu, ktorej témou bude prípadná spoločná poľsko-slovenská kandidatúra na usporiadanie ZOH 2022. Na nej budú o obsahu krakovských rokovaní informovať ich účastníci: poslanci NR SR Dušan Galis a Otto Brixi, za SOV prezident František Chmelár a generálny sekretár Jozef Liba, za Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR generálny riaditeľ sekcie štátnej starostlivosti o šport Ladislav Čambal, za Slovenskú lyžiarsku asociáciu jej prezidentka Janka Gantnerová, za Slovenský zväz ľadového hokeja jeho viceprezident Dárius Rusnák a za spoločnosť Tatry Mountains Resorts Igor Rattaj.
 

Vyberte región