Divadlo A. Duchnoviča uvedie premiéru hry Úbohý čert

13.12.2012 Prešov

Prešov 12. decembra (TASR) – Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove uvedie v piatok (14. 12.) večer premiéru hry Úbohý čert v rusínskom jazyku. Tragikomédia z pera významného predstaviteľa ruskej moderny, básnika a prozaika Fiodora Sologuba vznikla ako divadelný prepis autorovho románu.

Dramaturg inscenácie Valerij Kupka pre TASR uviedol, že dej tejto hry je vsadený do prostredia ruského provinčného mestečka, kde sa odohráva príbeh gymnaziálneho učiteľa Peredonova. Ten je posadnutý kariérou a chce sa stať školským inšpektorom, aby mohol šéfovať svojmu súčasnému riaditeľovi.

"Rastie v ňom taký malý čert, ktorý sídli v každom z nás. Vylieza v určitých situáciách a práve v tom provinčnom mestečku je atmosféra, ktorá nahráva zrodu tohto čerta. Je stále silnejší, až ho dovedie k absolútnemu šialenstvu," povedal dramaturg predstavenia. Doplnil, že Sologubov román vznikol na začiatku 20. storočia, ale aj napriek tomu dnes možno nájsť výrazné paralely medzi týmto príbehom a tým, čo sa deje u nás. "Tá atmosféra, v ktorej sa nachádzame, je veľmi priaznivá na to, aby ten malý čert, ktorý v každom z nás driemal, dnes z nás vyliezal von," dodal.

Fiodor Sologub je predstaviteľ ruskej moderny a symbolizmu. Kupka uviedol, že autorovo videnie sveta bolo čierne.

Réžiu predstavenia ponúklo vedenie divadla Eduardovi Kudláčovi, ktorý sa teší, že týmto spôsobom zostáva v kontakte s ruskou klasikou. Verí, že v Prešove vzniklo predstavenie, ktoré zaujme divákov a bude mať množstvo repríz.

"Videl som niekoľko hier, v ktorých účinkovali herci tohto súboru, a na spoluprácu som sa veľmi tešil a bolo to nad moje očakávanie. Sú to vyzreté herecké osobnosti a profesionáli, ktorí aj za skrátené skúšobné obdobie dokázali vydať zo seba všetko," povedal o práci s hercami Kudláč.

Premiéra predstavenia hry Fiodora Sologuba Úbohý čert sa na Veľkej scéne divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove začne v piatok (14. 12.) o 19. hodine.
 

Vyberte región