Zosuv pôdy - Banka, 07.01.2014

08.01.2014 Piešťany

Dňa 07. januára 2014 krátko po 13.00 hod. bol ohlásený zosuv pôdy v obci Banka (okres Piešťany), lokalita Červená veža. Z dôvodu zosuvu pôdy bola uzatvorená cesta č. II/507 od križovatky Krajinský most v smere na obec Ratnovce. Zosuv pôdy prebiehal v troch fázach a zastavil sa dňa 07. januára 2014 vo večerných hodinách, potom čo sa uvoľnil veľký kus svahu na pozemku pri rodinnom dome (značná plocha pozemku bola zosunutá). Na stavbe boli následnou obhliadkou zistené trhliny. Dôvod vzniku prasklín v obvodovom plášti stavby je predmetom skúmania.
Svah v postihnutej lokalite bol silne podmáčaný a na troch miesta boli pozorované vývery (priesaky) vody. Z tohto dôvodu bolo v lokalite odstavené vodovodné potrubie, keďže únik vody z potrubia mohol byť možným iniciátorom zosuvu pôdy. Toto podozrenie sa ale nepotvrdilo. Na miesto udalosti bol prizvaný geológ zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra v Bratislave, ktorý poskytol poradenstvo zasahujúcim hasičom a spracoval rozbor situácie. Z výsledkov jeho prieskumu bol následne stanovený možný scenár vzniku zosuvu svahu.
V súčasnosti zasahujúce hasičské jednotky odstraňujú následky zosuvu pôdy a vykonávajú monitoring svahu. Aj naďalej sú zaznamenávané malé pohyby svahu, ktoré však nepredstavujú riziko. Na mieste udalosti zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru z Okresného riaditeľstva v Piešťanoch, Okresného riaditeľstva v Trnave, príslušníci Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta Bratislavy a technickú pomoc poskytlo Dobrovoľné hasičské združenie – Pole, Trnava. Spolu sa na odstraňovaní následkov zosuvu pôdy podieľalo 18 hasičov a 9 kusov hasičskej techniky.
 
npor. Ing. Tomáš Bílik
samostatný odborný inšpektor 
 

Vyberte región