Embraco Slovakia chce získať pozíciu výskumno-vývojového centra

27.02.2014 Spišská Nová Ves

Spišská Nová Ves 27. februára (TASR) – Nový komerčný kompresor NEU z dielne spišskonovoveského oddelenia Výskumu a vývoja spoločnosti Embraco Slovakia predstavili minulý mesiac na veľtrhu v New Yorku a v týchto dňoch sa začína na Spiši aj vyrábať.

"S novinkou prišli kolegovia v správnom čase, keď viacerí zákazníci Embraca očakávali z našej strany potvrdenie pozície technologického lídra. Slovenský tím navrhol riešenie NEU, ktoré vyniká vyšším chladiacim výkonom a účinnosťou oproti pôvodnej verzii NEK. Navyše je lacnejšie a tichšie než konkurenčné výrobky v tomto segmente kompresorov pre komerčné chladenie," hodnotí generálny riaditeľ závodu Norbert Brath.

Vývojári v Spišskej Novej Vsi už aj vlani prekvapili účinnými zariadeniami na meranie parametrov kompresorov, tzv. kalorimetrami, čím podľa Bratha posunuli aj globálne Embraco vpred. Do výskumu a vývoja technológií chce spišskonovoveský zamestnávateľ investovať aj v tomto roku, a to vybudovaním technologického centra za 2,43 milióna USD. Prácu by tu malo nájsť 20 slovenských odborníkov v oblasti chladenia.

"Zameranie nášho závodu na aplikácie pre komerčné chladenie predstavuje aj určitú ochranu pred prudkými výkyvmi na trhu. Ak by sme boli zameraní na výrobu kompresorov pre domáce chladenie, výraznejší pokles odbytu u koncových zákazníkov by nás robil zraniteľnejší," upozorňuje riaditeľ spoločnosti, ktorá v minulom roku dosiahla tržby na úrovni 210 miliónov eur.

Embraco Slovakia dokázalo aj v roku 2013 prekonať rekordnú úroveň výroby, pričom vyprodukovalo 4,6 milióna výrobkov, čo je o 200.000 kusov viac, ako rok predtým. Stabilita produkcie sa podľa Bratha prejavila aj v zamestnanosti a k 31. januáru vo firme pracovalo viac ako 2100 kmeňových zamestnancov. Ďalších viac ako 300 tu pracuje cez personálnu agentúru. Investície do výroby dosiahli v minulom roku 3,7 milióna USD, v tomto roku plánuje spoločnosť investovať do továrne celkovo 4,5 milióna USD vrátane technologického centra. "Očakávame, že v aktuálnom roku narastie aj počet vyprodukovaných výrobkov, ktorý by mal byť na úrovni 4,9 až 5 miliónov kusov," zdôraznil Brath.
 

Vyberte región