Exekútori nebudú môcť dlžníkom zablokovať celý účet, iba dlžnú sumu

01.04.2014 Bratislava

Bratislava 1. apríla (TASR) – Nebankovým subjektom sa sprísnia podmienky pre podnikanie, obmedziť sa majú aj úžernícke praktiky. To sú hlavné ciele novely Občianskeho zákonníka z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú dnes definitívne schválil parlament.

Po novom sa zadefinuje, čo je to úžera a nekalé praktiky. Ak sa preukážu nekalé praktiky po uzatvorení zmluvy, prestane platiť. Novela má zároveň zabrániť takzvanému reťazeniu úverov. Po novom by nemalo byť možné, aby sa ľudia cyklicky zadlžovali ďalšími a ďalšími pôžičkami.

Vládni poslanci taktiež presadili, aby nebola v zmluvách s veriteľmi použitá rozdielna veľkosť písma. "Precizuje sa navrhovaná dikcia, kde sa vymedzuje materiálny znak čitateľnosti písma pre spotrebiteľa, ktorý bude kumulovaný s veľkosťou písma ustanovenou vo vykonávacom právnom predpise," uviedli poslanci.

Zmeny sa udejú aj v prípade vyplácania úverov, ktoré budú realizované bezhotovostne. Poslanci navrhli obmedziť výšku odplaty za požičanie peňazí, nesmie presiahnuť dvojnásobok priemernej úrokovej sadzby, ktorú používajú banky.

"Samotná výška odplaty bude zadefinovaná v Občianskom zákonníku a túto odplatu bude určovať vláda svojím nariadením," priblížil poslanec Oto Brixi (Smer-SD). Dodal, že poskytovatelia nebankových služieb budú musieť podľa zákona disponovať vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa a trojročnou praxou v bankovníctve či poisťovníctve, alebo stredoškolským vzdelaním s maturitou a sedemročnou praxou. Poskytovateľ nebankových služieb zároveň bude musieť byť bezúhonný voči Slovenskej obchodnej inšpekcii aj voči ďalším orgánom štátnej správy.

Kedy sa nebudú konfiškovať nehnuteľnosti?

Novela zákona taktiež zamedzí tomu, aby pri pohľadávkach do 2000 eur dochádzalo k exekúcii nehnuteľností. "Chceme zabrániť, aby exekútori za tisíceurovú pohľadávku mohli niekomu predať dom alebo byt," vysvetlil Anton Martvoň (Smer-SD). Exekútori tak po novom nebudú môcť exekúciu vykonať predajom nehnuteľnosti, v ktorej má dlžník hlásený trvalý alebo prechodný pobyt. Exekútor však bude môcť dať dlžníkovu nehnuteľnosť do exekúcie, ak je voči nemu vedených viacero prípadov nesplácania záväzkov, pričom jeho pohľadávky prevyšujú v úhrne 2000 eur a exekútor preukáže, že táto pohľadávka sa nedá vymôcť iným spôsobom, ako predať dlžníkovu nehnuteľnosť. Za drobnú exekúciu sa nepovažuje ani exekúcia na vymoženie pohľadávky na výživnom. Exekútori po novom budú môcť dlžníkovi na účte zablokovať iba sumu vo výške pohľadávky, a nie celý účet, ako to platilo doteraz. Zabráni sa aj exekúcii motorových vozidiel zdravotne ťažko postihnutých ľudí a vozidiel potrebných na výkon povolania. Zmeny týkajúce sa exekútorov začnú platiť od júna tohto roka.

Poslanci pri záverečnom hlasovaní odobrili aj pozmeňujúci návrh Branislava Škripeka (OĽaNO). Vďaka nemu veriteľom pribudne povinnosť informovať spotrebiteľa o tom, že nezaplatil splátku zo spotrebiteľského úveru, a to písomnou formou alebo formou krátkej textovej správy. Veriteľ tak bude musieť urobiť do 15 dní od uplynutia splatnosti konkrétnej splátky. Ak tak veriteľ neurobí, hrozí mu, že dostane pokutu vo výške do 70.000 eur a ak bude túto povinnosť viackrát porušovať, hrozí mu pokuta až do výšky 140.000 eur.

Po kritike niektorých poslancov predkladatelia návrhu ustúpili od pôvodného zámeru, dať zákazníkom možnosť vrátiť v kamenných obchodoch akýkoľvek tovar alebo službu do siedmych dní bez udania dôvodu.
 

Vyberte región