Nepriaznivé údaje z čínskeho obchodu znížili cenu ropy

10.04.2014 Celý región

New York 10. apríla (TASR) - Cena americkej ropy WTI zaznamenala dnes pokles potom, ako stredajšie obchodovanie uzatvorila na 5-týždňovom maxime. Trhy tak zareagovali na najnovšie informácie z Číny o nečakanom poklese vývozu za mesiac marec a cenu stlačili aj správy z USA, že zásoby ropy v Spojených štátoch vzrástli viac, než sa čakalo. Informovala o tom agentúra AP.

Čína dnes oznámila, že vývoz v marci klesol medziročne o 6,6 %, zatiaľ čo ekonómovia počítali s jeho rastom. Ešte výraznejšie poklesol dovoz, viac než o 11 %, čo naznačuje pokračujúce spomaľovanie tempa rastu jednej z kľúčových svetových ekonomík. Slabší rast čínskej ekonomiky môže viesť k obmedzeniu dopytu po rope.

Navyše, americké ministerstvo energetiky v stredu (9. 4.) zverejnilo, že zásoby ropy v USA za minulý týždeň vzrástli, a to o 4 milióny barelov (1 barel = 159 litrov). Analytici pritom predpokladali rast na úrovni asi 2,5 milióna barelov.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji sa znížila do 7.25 h SELČ oproti stredajšej uzávierke o 31 centov na 103,29 USD (74,88 eura) za barel. Na záver stredajšieho obchodovania sa zvýšila o 1,04 USD a uzatvorila na úrovni 103,60 USD/barel v reakcii trhov na eskaláciu napätia na Ukrajine. Nad 103-dolárovou hodnotou naposledy uzatvárala cena WTI 4. marca.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 42 centov na 107,53 USD za barel.
 

Vyberte región