Biely dom odobril postup ukrajinskej vlády proti ruským separatistom

16.04.2014 Celý región

Washington 15. apríla (TASR) - Postup vlády voči proruským ozbrojencom na východe Ukrajiny je oprávnený, pretože z ich strany ide o ohrozenie zákona a poriadku v krajine. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení Bieleho domu, z ktorého citovala agentúra Reuters.

S rastúcim znepokojením z úlohy Ruska pri vyvolávaní nepokojov na východe Ukrajiny Spojené štáty "vážne zvažujú" zavedenie nových sankcií proti Moskve, ale nepočítajú s poskytnutím vojenskej pomoci Ukrajine, povedal hovorca Bieleho domu John Carney.

Carney pochválil vládu v Kyjeve za jej rozhodnutie pokračovať v postupnej a uvážlivej vojenskej operácii proti proruským separatistom. Vyzval však na obozretnosť a povedal, že napätie možno znížiť, ak Rusko stiahne svoje jednotky z ukrajinských hraníc, prestane podporovať separatistov a začne rokovať.

"Ukrajinská vláda je zodpovedná za zabezpečenie zákonnosti a poriadku. V dôsledku provokácií na východe Ukrajiny vzniká situácia, na ktorú musí Kyjev reagovať," konštatoval Carney.

Spojené štáty sa podľa Carneyho aj naďalej plánujú zúčastniť na štvrtkových rozhovoroch so zástupcami vlád Ukrajiny a Ruska a predstaviteľmi Európskej únie.
 

Vyberte región