V Dolnom Rakúsku najradšej ukrývajú a hľadajú veľkonočné vajíčka

18.04.2014 Celý región

Bratislava 18. apríla (TASR) - Veľkonočné sviatky majú dlhú tradíciu aj v Dolnom Rakúsku. Potvrdzujú to oslavy, festivaly a podujatia, počas ktorých sa dodržiavajú rôzne zaujímavé regionálne zvyky. Návštevníci tejto časti Rakúska sa môžu tešiť na desiatky festivalov, trhov, koncertov a prehliadok v takmer každom väčšom meste, ale aj na dedinách. Veľkonočné sviatky majú pre dolnorakúskych obyvateľov veľký duchovný význam. Táto oblasť sa dokonca môže pýšiť tým, že tradície spojené so sviatkami jari majú veľkú podporu mladých ľudí a tínedžerov.

Deti s rapkáčmi oznamujú modlenia

Na Zelený štvrtok napríklad chodia dodnes deti v sprievodoch po dedinách a mestečkách a zvukom rapkáčov oznamujú čas modlenia. Ak Veľký piatok pripadne na teplejšie obdobie, obyvatelia oblasti Waldviertel, nazývaného tiež makové kráľovstvo, počas tohto dňa zasadia mak, aby si zabezpečili bohatú makovú úrodu. Silnú tradíciu má v rodinách aj pôstna veľkonočná polievka Stosuppe z kyslého mlieka, smotany, vody, múky, ochutená soľou a okorenená rascou. Počas veľkonočnej nedele sa pôst vystrieda s oslavami a domáci si môžu pochutiť na vajíčkach, mäse a iných dobrotách. Mäso by však malo byť podľa tradície posvätené a zapekané v chlebovom ceste.

Počas Veľkonočného pondelka deti hľadajú čokoládové vajíčka

Veľkonočný pondelok prináša zábavu hlavne pre najmenších. Radosť majú najmä z hľadania čokoládových vajíčok, ktoré sú poskrývané po dvore. Vo vinárskych oblastiach majú tradíciu aj ochutnávky mladého vína. Kedysi boli súčasťou veľkonočnej prechádzky. Počas nej domáci vinári pozvali svojich priateľov a spolupracovníkov na ochutnávku prvej vzorky nového vína. Časom sa však tento zvyk otvoril aj turistom a návštevníkom vinárstiev, ktorí tak majú na Veľkonočný pondelok možnosť zažiť atmosféru domácich vínnych pivničiek a ochutnať lahodné vína a domáce špeciality.

Aj v Dolnom Rakúsku dominujú v príbytkoch zelené vetvičky

Podobne ako na Slovensku, aj v Dolnom Rakúsku je najčastejšou ozdobou veľkonočná kytica zo zelených vetvičiek, bahniatok, prípadne ihličia (najmä v alpských oblastiach). Zdobia ju stužkami, maľovanými vajíčkami a praclíkmi. Podľa dávnych povier takéto kytice ochraňovali ľudí pred nešťastím a prinášali hojnú úrodu. Preto ich domáci vešali do domov, chalúp, maštalí, na brány i do dvorov, aby ochránili svoj majetok a rodiny.

Vajíčka majú zvláštnu ochrannú moc

S Veľkou nocou sa spájajú najmä vajíčka - pradávny symbol života. Podľa tradície majú vajíčka znesené počas Zeleného štvrtka a Veľkého piatka zvláštnu ochrannú moc a prinášajú ľuďom šťastie. Ukrývali ich preto na rôzne miesta v dome i na dvoroch, aby si zabezpečili pohodu a zdravie. S tradíciou maľovanie veľkonočných vajíčok sa začalo približne v 17. storočí. Boli nielen ozdobou pri veľkonočných oslavách, ale rodičia a krstní rodičia nimi robili radosť najmä deťom. Neskôr vznikla aj tradícia ukrývania a hľadania veľkonočných vajíčok. Dnes je tým najsilnejším veľkonočným zvykom Dolného Rakúska. Rodičia poskrývajú sladké vajíčka, čokoládové figúrky a dobroty po rôznych kútoch, vonku i vnútri, a deti sa ich usilujú nájsť a nazbierať čo najviac.

Hľadanie veľkonočných vajíčok a dolnorakúsku šibačku si môžu aj turisti zo Slovenska vyskúšať od 20. do 21. apríla v záhradách zámku Schloss Hof, prípadne si pozrieť jeho zábavnú, ale aj poučnú prehliadku Po stopách princa Eugena. V rovnakom čase sa tiež koná Festival veľkonočného zajaca v záhradách Kittenberg.
 

Vyberte región