USA hrozia Rusku ďalšími sankciami, ak nedodrží ženevskú dohodu

19.04.2014 Celý región

Washington 18. apríla (TASR) - Americký Biely dom dnes varoval Rusko, že bude čeliť ďalším prísnym sankciám, ak nedodrží medzinárodnú dohodu o Ukrajine alebo vyšle ruské sily do východnej časti tejto krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Tieto sankcie by mohli zahŕňať postihy pre veľmi významné sektory ruskej ekonomiky," povedala reportérom Susan Riceová, ktorá je poradkyňou prezidenta Baracka Obamu pre národnú bezpečnosť.

Washington podľa Riceovej veľmi pozorne sleduje, či Rusko dodrží svoje záväzky a využije svoj vplyv na to, aby proruskí separatisti na východe Ukrajiny zložili zbrane a opustili verejné budovy, ktoré obsadili.

Separatisti dnes vyhlásili, že nie sú viazaní dohodou, ktorú vyjednali vo štvrtok v Ženeve USA, Rusko, Ukrajina a Európska únia.


Rusko kritizuje Kyjev a Washington


Ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov dnes uviedol, že vládni činitelia v Kyjeve si nesprávne vysvetlili medzinárodnú dohodu zameranú na riešenie krízy na Ukrajine.

"Žiaľ, chápu to nesprávne," vyhlásil Čižov pre ruskú štátnu televíziu. "Najmä v tom, že sa týka len východných a južných oblastí a tých, ktorí žiadajú federalizmus, avšak nie Kyjeva, kde je (podľa vlády) všetko legálne vrátane pokračujúcej okupácie Majdanu (Námestia nezávislosti)," citovala ho agentúra Reuters.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo medzitým sklamanie nad tým, ako Spojené štáty hodnotia dohodu dosiahnutú vo štvrtok v Ženeve. Hrozbu nových amerických sankcií voči Moskve označilo za "úplne neprijateľnú".

Ministerstvo vo vyhlásení obvinilo predstaviteľov USA, že sa snažia očistiť použitie sily zo strany ukrajinskej vlády proti protestujúcim vo východných regiónoch s prevažne rusky hovoriacim obyvateľstvom.

Štvrtková dohoda okrem iného vyzýva na odzbrojenie všetkých nelegálne vyzbrojených skupín a odchod aktivistov z verejných budov, ktoré obsadili na východe Ukrajiny. Proruskí separatisti ju odmietli s tým, že zložiť zbrane musia aj ozbrojené skupiny v prozápadnom tábore, pričom by mala odstúpiť dočasná vláda v Kyjeve, ktorú považujú za nezákonnú.


Obama víta ženevskú dohodu

Americký prezident Barack Obama privítal deklarovanú ochotu Moskvy podniknúť kroky ku zmierneniu napätia na Ukrajine. Súčasne ale varoval, že Washington a jeho spojenci sú pripravení pristúpiť k ďalším sankciám, ak Rusko nesplní svoje záväzky zo štvrtkových ženevských rokovaní.

Ruská federácia vo štvrtok na štvorstranných rokovaniach o ukrajinskej kríze vo švajčiarskej Ženeve súhlasila s odzbrojením separatistických síl na východe Ukrajiny.

Podľa ruského rezortu diplomacie účastníci rozhovorov schválili dokument o nevyhnutných krokoch v záujme deeskalácie napätia v krajine, dohodli sa na odzbrojení všetkých protizákonne ozbrojených zoskupení, o vrátení všetkých nezákonne obsadených budov právoplatným majiteľom, o uvoľnení všetkých ulíc, námestí a iných verejných priestranstiev vo všetkých mestách Ukrajiny. V krajine by tiež mala byť vyhlásená amnestia pre všetkých účastníkov protestných akcií s výnimkou páchateľov ťažkých zločinov.

"Domnievam sa, že v tomto momente si nemôžme byť istý ničím ... Existuje tu možnosť, šanca, že diplomacia môže viesť k upokojeniu situácie," uviedol Obama vo štvrtok na mimoriadnej tlačovej konferencii v Bielom dome. Tá sa konala len niekoľko hodín po skončení ženevskej schôdzky, na ktorej sa zúčastnili šéfovia diplomacie Ruska, Ukrajiny, USA a EÚ.

Prezident USA vyjadril nádej, že počas nasledujúcich dní Rusko podnikne kroky k naplneniu svojich prísľubov, ktoré by sa mali prejaviť v obnovení poriadku na východe a juhu Ukrajiny. Konštatoval však, že vzhľadom na doterajšie počínanie Moskvy sa na to nemožno spoliehať.

"Pripravili sme dodatočné opatrenia, ktoré môžeme použiť voči Rusku, ak nebudeme vidieť ozajstné zlepšenie situácie v teréne," vyhlásil Obama a zdôraznil, že bude ďalší vývoj a kroky Moskvy sledovať v úzkom kontakte s európskymi spojencami.
 

Vyberte región