R.Rafaj: Výsledky európskej prognózy eurovolieb sú pre SNS povzbudivé

20.04.2014 Bratislava

Bratislava 19. apríla (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) hodnotí celoeurópsku prognózu výsledkov volieb do EP, ktorú zverejnila pod názvom PollWatch2014 organizácia Votewatch ako optimistický posun k zmenám pomerov v EÚ. Pre TASR to uviedol prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

"Aj keď by si tri centristické frakcie EPP, PES a ALDE udržali väčšinu, očakávaný výrazný pokles ich vplyvu zo súčasných 72% na 65% je prvou lastovičkou nevyhnutných zmien v riadení EÚ," myslí si Rafaj. Podľa SNS je to signál, že čoraz viac Európanov odmieta centralizáciu a byrokratizáciu únie a podporujú "relevantné reformné národné strany, medzi ktoré patrí na Slovensku jedine SNS".

Súboj medzi pravicou a ľavicou je podľa Rafaja v európskych voľbách mätúci, pretože z hľadiska uskutočnenia reforiem EÚ je úplne jedno či voľby do Európskeho parlamentu tesne vyhrajú ľudovci (EPP) alebo socialisti (PES), keďže v oboch prípadoch sa nič na kríze, byrokracii a úsilí koncentrovať moc nezmení. "Obe brontosaurie frakcie s asistenciou liberálov sa nevedia rozhýbať k funkčným zmenám, k zoštíhleniu a efektívnejšiemu modelu Európy národov a budú si chcieť ešte viac uzurpovať moc," tvrdí Rafaj.

Dodáva, že SNS ide do európskych volieb s programovým desatorom, ktoré obsahuje zásadné zmeny v strnulom fungovaní EÚ. "Národniari požadujú znížiť prebujnelú byrokraciu, zjednodušiť administratívu a vykonať zásadné inštitucionálne reformy vrátane väčšej kontroly občanov a národných štátov štandardnými demokratickými pravidlami," vyhlásil Rafaj.

"Keďže súčasný centralistický model je v kríze, SNS požaduje lepšie fungovanie v oblastiach, ktoré pomáhajú všetkým štátom, ale návrat kompetencií, ktoré národné štáty lepšie zvládnu ako vzdialený Brusel. SNS rozhodne odmieta model superštátu, ktorý všetko kontroluje a všetkých riadi," uzatvára podpredseda SNS.
 

Vyberte región