Ruskú Veľkú noc predstavia na Slovensku donskí kozáci

20.04.2014 Zvolen

Zvolen 20. apríla (TASR) - Ruskú Veľkú noc predstavia na Slovensku v najbližších dňoch sólisti Veľkého zboru donských kozákov. Ruské pravoslávne spevy a ľudové piesne zaznejú od 6. mája do 8. mája v evanjelických kostoloch vo Zvolene, Liptovskom Mikuláši a v Bátovciach.

Ako TASR informoval organizátor koncertov Ján Juráš, v pravosláví je Veľká noc najväčší cirkevný sviatok. Tohto roku pripadá na rovnaký termín podľa juliánskeho a gregoriánskeho kalendára, teda na 19. apríla (Velikaja subota) a 20. apríla (Svetloje Christovo voskresenie). Týždeň pred Vzkriesením sa volá "Strastnaja sedmica" – veľmi bolestivý týždeň, (sedmica = sedem dní), týždeň po Vzkriesení sa volá "Svetlaja sedmica" – svetlý, radostný týždeň.

V prvej časti koncertov zaznejú pravoslávne spevy (Svjatyj Bože, Tebe pojem, S nami Bog a ďalšie), ktoré vyvrcholia mohutným veľkonočným chorálom Christos voskrese, voistino voskrese. V druhej časti uvedie spevácky zbor ruské a ukrajinské ľudové piesne.

Veľký zbor donských kozákov (zakladateľ a umelecký vedúci ataman Peťa Chuďakov 1981), je jeden z najúspešnejších speváckych zborov na svete. Himalájske výšky tenoristov a mariánske hĺbky basistov fascinovali už tisícky divákov v mnohých štátov Európy aj Ameriky, ale aj vo viacerých mestách na Slovensku. Zbor má v repertoári okrem sakrálnych spevov aj operné zbory a samozrejme ruské a ukrajinské ľudové piesne so sprievodom ruských ľudových nástrojov (bajan, balalajka, gitara). Veľké zábavné programy zboru dopĺňa tanečná skupina. Zbor má sídlo vo Viedni pod názvom Bolschoi Don Kosaken.
 

Vyberte región