Polícia dostala nové služobné vozidlá od VW, otestujú aj elektromobil

22.04.2014 Bratislava

Bratislava 22. apríla (TASR) – Posledných 74 automobilov Volkswagen Golf z celkového počtu približne 750 si dnes policajti slávnostne prevzali v bratislavskom areáli fabriky Volkswagen (VW). Budú smerovať do Trenčianskeho kraja, niektoré zostanú v Bratislavskom. Sú určené pre policajtov pohotovostných motorizovaných jednotiek na obvodných oddeleniach a špeciálnych útvarov. Policajný zbor dostal na testovanie od fabriky aj elektrický Volkswagen e-up! v policajných farbách.

"Vymieňajú sa autá, ktoré majú najazdených v priemere 300.000 a viac kilometrov," povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Podľa neho budú nové Golfy slúžiť na oddeleniach po celkom Slovensku. Niektoré sú vybavené pohonom všetkých kolies, všetky jazdia na naftu. Podľa kúpnych zmlúv zverejnených v centrálnom registri stáli nové autá 16,8 milióna eur.

"Myslíme globálne, ale pracujeme aj lokálne. Dobrým príkladom je elektromobilita, pri ktorej chceme ešte viac spolupracovať s naším regiónom," povedal predseda predstavenstva bratislavského závodu VW Albrecht Reimold. Aby sa s elektromobilitou mohla zoznámiť aj slovenská polícia, poskytol jej na testovanie elektrické auto, na ktorom hneď previezol Kaliňáka aj policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Okrem modelov Volkswagen Golf dostanú policajti v uliciach aj nové vozidlá Hyundai i30, Kia Cee'd. Autá, ktoré nahradia, podľa Kaliňáka často končia v obciach, kde prejavia o ne záujem. "Používajú ich pre svoje sociálne zariadenia alebo na pomoc dôchodcom, tých žiadostí máme obrovské množstvo," povedal. Niektoré z vyradených áut sú podľa ministra v takom stave, že o ne už nebude záujem a ďalšie sa ešte pokúsia predať. 
 

Vyberte región