Lukašenko potvrdil ruštinu ako druhý štátny jazyk

22.04.2014 Celý región

Minsk 22. apríla (TASR) - Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko potvrdil dnes štatút ruštiny ako druhého štátneho jazyka svojej krajiny. Urobil tak počas svojho výročného prejavu k národu, informovala agentúra ITAR-TASS.

"Na svete niet ďalšieho miesta, kde sa ruskému jazyku a veľkej ruskej kultúre dostáva toľkej úcty ako v Bielorusku. Potvrdzujeme postavenie ruštiny ako štátneho jazyka v čase, keď sa ponižovanie Ruska a ruských občanov v postsovietskom priestore stáva normou," povedal Lukašenko.

"O podkopanie mieru v našej vlasti bolo vykonaných niekoľko pokusov, všetky však zlyhali. Ešte aj dnes možno počuť prekvapivé správy o tom, že v Bielorusku dochádza k porušovaniu práv etnických Rusov a k útokom na ruský jazyk. Väčšiu hlúposť ani nemožno vymyslieť," prízvukoval prezident.

"Ruština je pýchou troch národov - Ukrajincov, Bielorusov a Rusov, ako aj všetkých ostatných národností, ktoré s nami v minulosti žili v jednej krajine. Je to upozornenie pre všetkých, ktorí by si ju chceli sprivatizovať. Ide o živý spoločný poklad, o ktorý sa delíme aj my," zakončil líder krajiny.
 

Vyberte región