Kerry varuje Lavrova pred ďalšími možnými sankciami voči Moskve

23.04.2014 Celý región

Washington 23. apríla (TASR) - Minister zahraničných vecí USA John Kerry v telefonickom rozhovore v utorok varoval svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova, že Washington je pripravený pristúpiť k tvrdším sankciám voči Rusku, ak sa nezredukuje napätie na východe Ukrajiny.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického politika.

"V rozhovore s ministrom zahraničných vecí Lavrovom minister (Kerry) vyjadril svoje hlboké znepokojenie nad nezáujmom Ruska podniknúť opatrenia, ktoré by prispeli k deeskalácii napätia. Argumentoval pritom pribúdajúcimi dôkazmi o tom, že separatisti pokračujú v obsadzovaní ďalších (vládnych) budov a zajímajú novinárov aj civilistov," povedal nemenovaný zdroj pre Reuters.

Dodal, že Kerry šéfovi ruskej diplomacie v rozhovore zopakoval, že v prípade, ak USA neuvidia napredovanie rámci napĺňania záväzkov medzinárodnej zmluvy na zmiernenie krízy na Ukrajine, ktorú minulý týždeň uzavreli predstavitelia Ruska, USA a EÚ v Ženeve, Moskva môže očakávať ďalšie sankcie.

Politik ďalej prezradil, že Kerry Lavrova v rozhovore vyzval, aby Rusi zmiernili svoju eskalačnú rétoriku a podujali sa na diplomatické riešenie ukrajinskej krízy po boku OBSE a ukrajinskej vlády. Kerry údajne trval aj na tom, aby Moskva poskytla verejné vyhlásenie, v ktorom by naliehala na separatistov, ktorí zabrali mnohé ukrajinské vládne budovy, aby zložili zbrane a stiahli sa zo svojich pozícií výmenou za amnestiu.

Kerry v utorok telefonoval aj s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom. Diplomat Kyjevu odkázal, že aj Ukrajina musí podniknúť dôležité kroky na uvoľnenie vypätej situácie. Tieto by sa mali týkať legislatívy upravujúcej udeľovanie amnestií, úsilia o rozširovanie celonárodného dialógu o ústavných reformách tak, aby z rozhodovania o novej ústave neboli vylúčení zástupcovia krajov, a úzkej spolupráce s pozorovateľskou misiou OBSE v krajine.
 

Vyberte región