Slovenské firmy pokračujú v presúvaní svojich sídiel do daňových rajov

23.04.2014 Bratislava

Bratislava 23. apríla (TASR) - Za 1. štvrťrok 2014 sa počet spoločností, ktoré majú vlastníka so sídlom v daňovom raji, zvýšil o 185 subjektov na 4038 firiem. Najväčší záujem bol o Cyprus, Spojené štáty americké a Panamu.

"Zvyšovanie daní a množstvo legislatívnych zmien na Slovensku spôsobilo, že podnikatelia húfne balia kufre a odchádzajú do daňových rajov," informovala dnes na základe vlastných štatistík poradenská spoločnosť Bisnode.

Najväčší absolútny prírastok sa počas prvých troch mesiacov tohto roka zaznamenal v prípade Cypru (42 nových firiem), nasledujú Spojené štáty americké (38), Panama (36), Holandsko (25) a Luxembursko (24). Na rozdiel od českých podnikateľov, ktorí preferujú hlavne Seychely, záujem slovenských podnikateľov o túto destináciu sa výrazne znížil. Pribudli tu iba štyri spoločnosti.

"Môžeme pozorovať, že ani zavedenie 35-% zrážkovej dane nezastavilo odlev spoločností. Vo väčšine prípadov firmy neoptimalizujú daň priamo cez offshore destinácie. Podnikatelia sa začali sústreďovať na členské štáty Európskej únie a neodradila ich ani banková kríza na Cypre a zvýšenie DPH," konštatoval riaditeľ spoločnosti Milan Seliak. Ako dodal, okrem Cypru sa zvýšil záujem firiem aj o Luxembursko a Holandsko.

Podľa Seliakových slov sú však štatistiky Bisnode iba "špičkou ľadovca", pričom skutočný počet spoločností a podnikateľov využívajúcich daňové raje je niekoľkonásobne vyšší. Štatistiky totiž sledujú iba priamu väzbu medzi slovenskou a zahraničnou spoločnosťou. "Pokiaľ teda podnikateľ pri vytváraní zahraničných štruktúr ako medzičlánok použije ešte ďalšiu spoločnosť, napríklad v obľúbenom Londýne, v štatistikách sa neobjaví," upozornil Seliak.
 

Vyberte región