Toyota zostáva naďalej svetovou jednotkou v predaji áut

23.04.2014 Celý región

Tokio 23. apríla (TASR) - Japonská automobilka Toyota Motor zostáva naďalej svetovou jednotkou. Dokazujú to údaje za uplynulý štvrťrok, ktoré ukázali, že Toyota v počte predaných vozidiel opäť predbehla americký koncern General Motors (GM) aj nemecký Volkswagen (VW). Pomohol jej pritom rastúci dopyt na domácom, japonskom trhu a v Číne. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Presnejšie, globálny odbyt Toyoty, vrátane jej dcérskych firiem Hino Motors a Daihatsu, sa za prvé tri mesiace 2014 zvýšil medziročne o 6 % na 2,58 milióna áut. Najväčší konkurenti japonskej firmy - GM a VW predali v sledovanom období každý zhruba 2,4 milióna vozidiel.

Akio Toyoda, predseda predstavenstva japonskej firmy, sa aj na základe týchto výsledkov domnieva, že automobilka má za sebou jeden z najlepších fiškálnych rokov. Podľa predbežných údajov zisk koncernu za 12 mesiacov do konca marca 2014 dosiahol rekordných 1,9 bilióna jenov (13,41 miliardy eur). Toyote pritom pomohlo aj oslabenie japonskej meny, ktoré zvýšilo jej príjmy zo zahraničia.

No ani konkurencia nezaháľa. VW plánuje už v tomto roku zvýšiť svoj odbyt na úroveň Toyoty vďaka ďalšej expanzii v Číne a zotavovaniu európskeho trhu.

"Odhadujeme, že Toyota si udrží pozíciu svetovej jednotky v predaji áut do roku 2016 alebo 2017," vyhlásil Masatoši Nišhimoto, analytik spoločnosti IHS automotive v Tokiu. Dodal však, že japonská firma by potrebovala ešte viac zvýšiť svoj odbyt v Číne, aby sa udržala na prvom mieste v rebríčku predaja vozidiel.
 

Vyberte región