Hypotéky sú v súčasnosti historicky najdostupnejšie

23.10.2015 Bratislava

Bratislava 23. októbra (TASR) - Sadzby slovenských hypoték sa postupne dostávajú na priemer eurozóny. Zatiaľ čo v roku 2010 dosahovali takmer 6 %, dnes sú ich hodnoty pod 3 % na úrovni Belgicka a Česka. Pri hypotékach s populárnou fixáciou do 5 rokov sú dokonca lacnejšie ako v Taliansku, či v krajinách Beneluxu.

Ako uviedli dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia VÚB, nie je to tak dávno, čo bolo Slovensko so svojimi hypotekárnymi sadzbami na chvoste Európy.

Trendom v Európe sa Slovensko približuje aj v dĺžke fixácie. Tá sa v eurozóne už dlhší čas naťahuje. Dokonca aj domácnosti vo Veľkej Británii, ktoré v minulosti preferovali pohyblivú sadzbu, to dnes ťahá k dlhším splatnostiam. Výnimkou nie sú ani Slováci. Početná skupina priaznivcov jednoročnej fixácie sa presunula v poslednom období k fixáciám na tri či päť rokov. Trend potvrdzuje tiež susedné Česko, kde podiel hypoúverov s fixáciou nad 5 rokov vzrástol za posledných 5 rokov z 11 na 18 %.

V roku 1998, keď sa na Slovensku hypotéky rozbiehali, začínala ich úroková sadzba na 13,5 % a ľudia ich vybavovali celý mesiac. Dnes získajú žiadatelia hypotekárny úver s úrokovou sadzbou od 2 % v priebehu niekoľkých dní.

"V súčasnosti sú hypotéky historicky najlacnejšie a dobrou správou je, že rok 2016 by na tom nemal veľa zmeniť," povedal Andrej Arady, analytik VÚB.

Podľa vedúcej oddelenia úverových produktov VÚB Angeliky Farkašovej je záujem o hypotéky vysoký. Dôvodom sú nielen výhodné cenové podmienky, ale aj zjednodušenie ich získania. Výrazne sa znížil počet dokladov potrebných k poskytnutiu hypotéky.

Aj ceny realít sú stále atraktívne a vyzerá to tak, že sa na tom v blízkom čase veľa nezmení. "V tomto momente sa zdá, že ceny nehnuteľností budú stabilné, blízke tým dnešným," zdôraznila riaditeľka realitnej kancelárie BOND Daniela Danihel Rážová s tým, že menšie sezónne výkyvy v konkrétnych lokalitách, či pri konkrétnom type nehnuteľností sa úplne vylúčiť nedajú. Všetko teda nasvedčuje tomu, že na Slovensku budú ešte nejaký čas ideálne podmienky na zabezpečenie bývania.
 

Vyberte región