Šefčovič predbehol Merkelovú: Je najvplyvnejší v Energetickej únii

24.02.2016 Celý región

Brusel 24. februára (TASR) - Európsky internetový denník EurActiv dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) vyhlásil výsledky ankety najvplyvnejších odborníkov v oblasti Energetickej únie. Víťazom ankety, ktorá zahŕňala 40 politických odborníkov s vplyvom na túto oblasť politiky EÚ, sa stal podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Na druhom mieste v rebríčku #EurActory40, čiže top 40 politických odborníkov v oblasti Energetickej únie, sa ocitla nemecká kancelárka Angela Merkelová, tretím je bývalý predseda EP a šéf parlamentného výboru pre priemysel, výskum a energetiku Jerzy Buzek. Štvrtým najvplyvnejším je eurokomisár zodpovedný za oblasť klímy a energetiky Miguel Arias Caňete a prvú päťku uzatvára luxemburský europoslanec Claude Turmes z frakcie Zelených, ktorý je v EP spravodajcom v oblasti liberalizácie na trhu s energiami, ako aj spoluzakladateľom platformy Energicky inteligentná Európa.

Výsledok hlasovania zverejnili v rámci dnešnej diskusie o stave Energetickej únie po jednom roku od jej oficiálneho predstavenia (25.2.2015). Podujatie sa konalo na pôde EP z iniciatívy EurActiv Institute.

Šefčovič na podujatí, kde vystupoval ako jeden z hlavných rečníkov, uviedol, že prvé výročie od spustenia stratégie Energetickej únie vníma ako znamenie súhlasu Európanov s touto agendou tak v Bruseli, ako aj v jednotlivých členských štátoch EÚ.

"Je to znamenie osvojenia si tohto projektu dvanásť mesiacov po tom, čo bol spustený," konštatoval Šefčovič a privítal platformu EurActivu upozorňujúcu na hlavných účastníkov a politikov, ktorí prispeli k budovaniu a rozvoju konceptu Energetickej únie.

Rebríček #EurActory40 ukázal, že v politike EÚ pre Energetickú úniu dominujú najmä Nemci (9 nominantov zo 40) a Briti (7), nasledovaní Francúzmi (4). SR mala iba jedného nominanta, víťaza tejto ankety.

Politici z inštitúcií EÚ (Európska komisia, Európsky parlament a Európska rada) tvoria zhruba polovicu zoznamu (19 nominantov), tesne po nich nasleduje skupina vplyvných politikov a funkcionárov z krajín EÚ, medzi ktorými sa ocitla nemecká kancelárka Angela Merkelová, nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel a francúzsky prezident Francois Hollande.
 

Vyberte región