Firma RKN Global Europe získala investičnú pomoc 18 mil. eur

02.03.2016 Banská Bystrica

Bratislava 2. marca (TASR) - Banskobystrická firma RKN Global Europe, s. r. o., získala investičnú pomoc 18 miliónov eur, z toho 10 miliónov eur vo forme dotácie na dlhodobý hmotný a nehmotný majetok a 8 miliónov eur vo forme úľavy na dani z príjmu. Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý dnes schválila vláda SR.

Investičná pomoc sa má poskytnúť na podporu výstavby nového závodu - na vytvorenie odvetvia chránenej tlače v SR, teda na výrobu biometrických identifikačných dokladov a kariet platobných systémov, v lokalite mesta Banská Bystrica, v časti Šalková.

Realizácia investičného zámeru s oprávnenými nákladmi vo výške 89,40 milióna eur je podľa MH SR naplánovaná na tento rok, pričom v priamej súvislosti so zámerom sa do konca roka 2018 vytvorí 1238 nových pracovných miest.

RKN Global Europe, s. r. o., Banská Bystrica eviduje základné imanie vo výške 25.000 eur. Predmetom jej činnosti sú okrem iného počítačové služby, služby súvisiace s počítačovým spracovaním údajov, polygrafická výroba, sadzba a konečná úprava tlačovín. Jej jediným spoločníkom je dubajská firma RKN Global DW-LLC.

Podľa MH SR skupina RKN Global disponuje unikátnym vedecko-priemyselným komplexom s uzavretým výrobným cyklom biometrických pasov s vysokým stupňom zabezpečenia, ID kariet, elektronických plastových (polykarbonátových) a papierových kariet v jedinom výrobnom technologickom reťazci.

Firma bude zamestnancov naberať postupne
Schválenie investičnej pomoci vo výške 18 miliónov eur, o ktorej rozhodla vláda, ale aj medializované informácie spochybňujúce firmu RKN Global Europe a jej zámer vybudovať v Banskej Bystrici závod na výrobu biometrických identifikačných dokladov a kariet platobných systémov, bolo dôvodom, prečo dnes do Banskej Bystrice pricestoval majiteľ spoločnosti Ronald K. Noble.

"Som presvedčený, že schválenie investičnej pomoci je začiatok skutočného reštartu nášho mesta. Verím, že Banskobystričania prijmú túto správu pozitívne," reagoval primátor Ján Nosko v súvislosti s dnešným rozhodnutím vlády.

Medializované spochybňovanie investície, ktorá má do konca roka 2018 priniesť 1238 nových pracovných miest v priemyselnom parku Šalková, označil za "nešťastnú politickú šarvátku, pri ktorej môžu byť porazení iba obyvatelia mesta".

Nosko tiež zdôraznil, že rokovania s firmou sa začali ešte vlani v marci. "Mrzí ma, že podpis memoranda a schválenie investičnej pomoci sa finalizuje práve v tomto období. Nebol to zámer. Banskej Bystrici je jedno, ktorá vláda alebo strana dokáže vytvoriť prostredie, aby sa tu mohla rozvíjať zamestnanosť," dodal primátor.

Ako uviedol majiteľ spoločnosti RKN Global Ronald K. Noble, pochybnosti, či skutočne dokážu vytvoriť vyše 1200 pracovných miest, nie sú na mieste.

"Je to možné a aj sa to stane. Zamestnancov budeme naberať v troch fázach. V prvej predpokladáme zhruba 200 zamestnancov, v druhom roku predpokladáme 638 nových pracovných miest a v treťom 400. Priemerný zárobok by mal byť približne 1400 eur. Väčšina pracovných miest bude pre ľudí s vyšším vzdelaním. Budeme vyhľadávať ľudí, ktorí majú vysoké technologické znalosti," konštatoval Noble. Zaúčať ich má 25 ukrajinských odborníkov. Predpokladá, že výrobu budú schopní spustiť po 14 mesiacoch od poklepania základného kameňa.

Noble poznamenal, že ako bývalý šéf Interpolu sa často stretával s problémom nedôsledne vyrobených a zabezpečených dokladov. Preto sa rozhodol vytvoriť závod, kde sa budú vyrábať vysoko kvalitné a bezpečné doklady. Otázkou však bolo, kde na svete založiť tento závod. Voľba padla na Slovensko.

Podľa neho fakt, že RKN Global spolupracovala s priemyselnými závodmi na Ukrajine, ešte nemá prečo vyvolávať podozrenia a špekulácie.

Ako informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, realizácia investičného zámeru s oprávnenými nákladmi vo výške 89,40 milióna eur je naplánovaná na tento rok. RKN Global Europe, s. r. o., Banská Bystrica eviduje základné imanie vo výške 25.000 eur. Predmetom jej činnosti sú okrem iného počítačové služby, služby súvisiace s počítačovým spracovaním údajov, polygrafická výroba, sadzba a konečná úprava tlačovín. Jej jediným spoločníkom je dubajská firma RKN Global DW-LLC.

Podľa MH SR skupina RKN Global disponuje unikátnym vedecko-priemyselným komplexom s uzavretým výrobným cyklom biometrických pasov s vysokým stupňom zabezpečenia, ID kariet, elektronických plastových (polykarbonátových) a papierových kariet v jedinom výrobnom technologickom reťazci.
 

Vyberte región