Medzi obcami Štrba a Lučivná havaroval autobus-doplnené

08.11.2007 Poprad

Poprad 8. novembra (TASR) - Na ceste medzi obcami Štrba a Lučivná v okrese Poprad havaroval dnes krátko pred siedmou hodinou linkový autobus plný cestujúcich. Pri nehode na nebezpečnom úseku, ktorému domáci hovoria aj ...
"Linkový autobus, ktorý smeroval z Popradu do Liptovskej Tepličky v ľavotočivej zákrute zišiel z cesty a narazil do stromu, " povedal pre TASR veliteľ zásahového tímu popradských hasičov Ján Marušin.
Zranených cestujúcich previezli sanitné vozidlá do nemocníc v Poprade, Kežmarku a Liptovskom Mikuláši. Primár oddelenia úrazovej chirurgie popradskej nemocnice Karol Fried spresnil, že "z piatich pacientov, ktorých previezli do Popradu, dvaja odišli domov po ošetrení na centrálnom príjme. Troch prijali na lôžkové oddelenie. Jeden z nich má vážnejšie zranenia v oblasti panvy, pravdepodobne ho bude čakať operácia. Je však stabilizovaný, bez ohrozenia života".
Oddelenie sa po ohlásení nehody pripravilo na väčší počet ťažko zranených. "Otvorili sme tzv. traumatologický plán, to znamená, že aj z domu sme povolali lekárov, " konštatoval primár.
Branislav Bulava, jeden zo zranených pacientov, ktorého hospitalizovali v popradskej nemocnici, uviedol, že "autobus dostal šmyk a skončil v strome. Vážne bol zranený cestujúci, ktorý sedel vpredu na prvom sedadle. Kričal... Bolo to hrozné... " Dodal, že zákruta, kde k nehode došlo, je veľmi nebezpečná, nedávno tam prišiel o život taxikár.

Doplnené:

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Magdaléna Fečová uviedla, že 56-ročný vodič autobusu SAD Poprad neprispôsobil rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla, poveternostným podmienkam a okolnostiam, ktoré mohol predvídať. Na zasneženej klzkej ceste dostal šmyk pri vyhýbaní sa autám idúcim oproti. Prešiel vpravo, mimo vozovku a prednou častou autobusu narazil do stromu vedľa cesty.
Pri nehode sa ľahko zranilo sedem cestujúcich a vodič autobusu. Ďalší traja cestujúci utrpeli ťažšie poranenia. Fečová dodala, že presný počet zranených bude známy v piatok, keďže niektorí z cestujúcich sa nechali ošetriť svojimi obvodnými lekármi.
Škodu na autobuse odhadli na 15O-tisíc Sk. Popradskí dopravní policajti, ktorí nehodu dokumentovali, nezistili pri dychovej skúške požitie alkoholu u vodiča.
K havárii linkového autobusu smerujúceho z Popradu do Liptovskej Tepličky došlo krátko pred siedmou hodinou ráno na ceste medzi obcami Štrba a Lučivná. V autobuse bolo v čase nehody podľa zasahujúcich záchranárov asi 35 cestujúcich. Sanitné vozidlá previezli zranených do nemocníc v Poprade, Kežmarku a Liptovskom Mikuláši.
Karol Fried, primár oddelenia úrazovej chirurgie popradskej nemocnice, kam previezli piatich zranených cestujúcich konštatoval, že dvoch po ošetrení na centrálnom príjme prepustili. Ďalších troch, medzi nimi ťažko zraneného pacienta, ktorého pravdepodobne čaká operácia, ale jeho stav je stabilizovaný a mimo ohrozenia života, hospitalizovali v popradskej nemocnici.
Samotní cestujúci z havarovaného autobusu hovoria o šťastí. Branislav Bulava, ktorého hospitalizovali v popradskej nemocnici, pre TASR uviedol, že zákruta, kde k nehode došlo, je veľmi nebezpečná a len nedávno tam prišiel o život taxikár.
 

Vyberte región