Svidník má psychiatrickú liečebňu pre chronických pacientov

24.05.2016 Svidník

Svidník 24. mája (TASR) – Psychiatrickú liečebňu pre chronických pacientov dnes otvorili vo Svidníku. V kraji doteraz absentovalo pracovisko tohto typu s lôžkami. Nová liečebňa v Nemocnici Svet zdravia vo Svidníku bude mať v zrekonštruovaných priestoroch 37 lôžok. S odborným tímom je pripravená pomôcť dlhodobo chorým psychiatrickým pacientom zvýšiť ich šance na návrat do aktívneho života. Prvých pacientov tu budú hospitalizovať od polovice budúceho týždňa. Celkové investície do nového pracoviska si vyžiadali vyše 400.000 eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Král.

„Nová psychiatrická liečebňa je dôkazom, že Svet zdravia investuje aj do zdravotnej starostlivosti pre najnáročnejších pacientov. Som veľmi rád, že sa nám podarilo dať dokopy kvalitný odborný tím a jeho pacientom vytvoriť kvalitné podmienky. Verím, že krásne prostredie zariadenia bude mať pozitívne účinky na samotnú terapiu chronických pacientov,“ uviedol Ľuboš Lopatka, generálny riaditeľ siete regionálnych nemocníc Svet zdravia.

Do liečebne budú prijímať predovšetkým pacientov trpiacich dlhoročným duševným ochorením, ako schizofrénia, vrodené duševné poruchy, organické poruchy, chronifikované depresívne poruchy. „Ide teda o takých pacientov, ktorí potrebujú po akútne preliečenom duševnom ochorení, respektíve pri duševnej poruche ďalšie psychiatrické doliečenie a následnú rehabilitačnú starostlivosť. Tento proces často trvá aj niekoľko týždňov,“ vysvetlil nový primár psychiatrickej liečebne Miloš Burič.

Liečebňa plánuje využívať moderné formy psychofarmakologickej liečby. V blízkej budúcnosti chce kúpiť moderné prístroje, ktoré pomôžu pri diagnostike aj liečbe pacientov. Vzhľadom na chronický charakter pracoviska tu budú klásť veľký dôraz na spoluprácu s fyzioterapeutickým oddelením nemocnice. Okrem liečebnej rehabilitácie bude tím liečebných terapeutov využívať ďalšie progresívne metódy, akými sú arteterapia (výtvarné techniky), muzikoterapia (rytmické hudobné nástroje), psychomotorická terapia (pohybové techniky) ergoterapia (podpora a rozvoj jemnej a hrubej motoriky a rozvíjanie pracovných návykov)a ďalšie.

V novej psychiatrickej liečebni sa nebudú liečiť akútne stavy pri duševných ochoreniach, delirantné stavy pri závislostiach od alkoholu a drog. Do liečebne nebudú prijímať ani pacientov v režime súdom nariadenej ochrannej psychiatrickej a protitoxikomanickej liečby.

„Naše pracovisko bude úzko spolupracovať s akútnymi psychiatrickými oddeleniami v Prešove a Bardejove. Keďže počet pacientov s mentálnymi poruchami neustále stúpa aj na Slovensku, spravíme maximum, aby sme týmto ľudom vedeli dať nádej na návrat do aktívneho života. Prax z ostatných regiónov ukázala, že dlhodobá hospitalizácia a správny odborný prístup môžu v tomto smere veľmi efektívne pomôcť a predísť alebo oddialiť umiestnenie pacientov do domovov sociálnych služieb pre duševne chorých a mentálne retardovaných,“ doplnil Burič.
 

Vyberte región