Kurz eura klesol na 1,1570 USD/EUR

23.08.2018 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 23. augusta (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny vo štvrtok mierne klesol. Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,1570 USD, teda pri o niečo nižšom kurze než v noci.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok referenčný kurz na 1,1579 (v stredu: 1,1616) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8636 (0,8609) eura.

Zatiaľ čo kurz eura klesol, americký dolár posilnil voči mnohým menám. Profitoval totiž z vyhliadok na nárast úrokových sadzieb v USA. V zápisnici z posledného zasadnutia menového výboru americkej centrálnej banky (Fed), ktorá bola zverejnená v stredu (22. 8.) večer, sa uvádzalo, že mnohí členovia výboru považujú za potrebné skoré zvýšenie sadzieb. Fed doteraz signalizoval, že do konca roka sadzby vzrastú ešte dvakrát. V piatok (24. 8.) vystúpi na renomovanej konferencii centrálnych bankárov v Jackson Hole šéf Fedu Jerome Powell.

Na kurz spoločnej meny mala negatívny vplyv tiež správa nemeckého denníka Handelsblatt, podľa ktorej má guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann len malé šance stať sa po Mariovi Draghim šéfom ECB. Spolková kancelárka Angela Merkelová podľa denníka preferuje Nemca na čele Európskej komisie (EK). Väčšina expertov bola doteraz presvedčená, že Weidmann, ktorý je zástancom prísnejšej menovej politiky, má slušné šance stať sa Draghiho nástupcom.

0
 

Vyberte región