Kaliméra

28.02.2009 Celý región

rada by som sa s Vami podelila so zážitkami z dovolenky v Grécku.
RHODOS
Z hĺbok vôd vykvitol ostrov Rhodos,
dieťa bohyne lásky Afrodity,
aby sa stal nevestou slnka.
Pindaros.

Rhodos - ostrov boha slnka Helia je plný paliem a pestrofarebných kvetov. Rozprávkovo priezračná obloha bez jediného mráčika Vám každé ráno pozdvihne náladu. Na tomto ostrove môžete obdivovať veľa hist. pamiatok a prírodných krás. Akropola, Odeon, štadión, johanitské stavby Vás posunú do dávnych dôb. Údolie motýľov a skalnaté zálivy, ktoré učaroval aj slávnemu Anthonymu Quinovi Vás nenechajú chladnými a moderné hotely a pláže sú ideálnym miestom pre každého.
Keď sa Rhodos vynoril z mora, boh slnka Apollón bol očarovaný jeho výnimočnou krásou a zamiloval sa tak, že ho omýva stále svojím požehnaním. V priebehu storočí smrteľníci, medzi nimi i králi a sultáni, hľadeli so zaľúbením na Rhodos. Prišli, videli, zamilovali si ho a v niektorých prípadoch i zmocnili.
Rhodos bol známy ako miesto, kde sa pri vjazde do prístavu nachádzal jeden zo siedmich divov sveta - Rhodský kolos. Prístav Mandraki už dávno nehostí vojnové lode, dnes sa v jeho pokojných vodách kolíšu námorné lode a jachty. Stretáva sa pomyselne deliaca čiara pokojnejšieho Stredozemného mora, ktoré omýva východnú časť ostrova, s morom Egejským, ktoré prináša v letných mesiacoch z náveternej , západnej časti ostrova ochladenie, ale viac radovánok pre milovníkov surfovania v silnom príboji.
Ostrov Rhodos je najväčší z ostrovov Dodekaeny. Jeho meno znamená ostrov ruží. Rastú tu prekrásne ibišteky, ktoré sú druhom ruží. Prvými obyvateľmi boli Dórovia. Ostrov veľmi skoro zaujal významné miesto v obchodnom svete. Vyvážal keramiku a poľnohospodárske produkty, najmä dobré víno. Keď v rokoch 305 a 304 pr. Kr. márne ostrov obliehal sýrsky kráľ Demétrios Poiorkétes, rhodskí obyvatelia nechali postaviť na pamiatku tohto víťazstva jedinečnú sochu. Bol to 37 m vysoký bronzový boh Helios. Jeho podobu si môžeme dnes len domyslieť, pretože bol zničený pri zemetrasení v roku 227 pr. Kr. Na Rhodose vznikali tiež slávne sochárske dielne. Najznámejšie dielo bolo súsošie Láokónta a jeho synov, tí boli hadmi zahrdúsení za to, že bránili vtiahnutie gréckeho koňa za hradby mesta Tróje. Ozaj na Rhodose bolo veľa hadov, ich zničeniu napomohli lane a daniele.
Na ostrove bola tiež uznávaná rečnícka škola, v ktorej sa vzdelával Caesar i Cicero.
Od 13. st. boli na ostrove johaniti- rytieri sv. Jána. , ktorí monitorovali oblasť Európy a Ázie, kresťanstvo a moslimstvo. Z týchto dôb sa zachovalo niekoľko pamiatok v hlavnom meste ostrova Rhodos- hradby, Palác veľmajstra, Rytierska ulička, hradné priekopy. O dve storočia neskôr všetko zničili Turci. Gréci sú veľmi vďační Talianom, ktorým sa dostal ostrov do rúk od 1912-do 1943. Taliani mnoho pamiatok obnovili.
V dovolenkovom stredisku Faliraki /cca 15 km od hl. mesta Rhodos/ sme strávili 7 dní od 28.6. do 5.7. Náš hotel sa volal Blue Sea. Veľmi dobrá strava, výborné služby, pri hoteli bazén a záhrada, v ktorej sme sa opaľovali, pláž piesková asi 20 m.
V rámci fakultatívnych výletov sme navštívili mestečko Lindos s prekrásnou Akropolou, na ktorú sme mohli ísť pešo alebo na somárikoch. Miestne ženy ponúkali po celej ceste výšivky s najmä motívmi olív. Navštívili sme tiež piesočnatú Tsambiku, najkratšiu pláž Rhodosu. Na spiatočnej ceste sme si pozreli keramickú manufaktúru a ochutnali lahodné vína.
Fantastický bol večerný výlet do mesta Rhodos. Obdivovali sme prístav Mandraki s mlynmi a sochami lane a daniela na mieste , kde boli nohy veľkej sochy, mešitu Redjep-paša so sarkofágom Redjep -pašu, Sokratovu uličku s obchodíkmi a kaviarňami, hradby, Palác veľmajstra, horu Monte Smith /známu pod názvom Agios Stefanos/, kde sú pozostatky Akropoly a nádherný výhľad na Egejské more, nad ktorým práve zapadalo slnko. Tu sme navštívili štadión, divadlo. Práve vystupovali grécke folklórne súbory.
Dovidenia Rhodos.
Gabika

zdroj: TraVel, s.r.o.
Hlavná 27
080 01 Prešov
Tel. /Fax. : 051/7916312
Mob. : 0948023226
E-mail: travel@cktravel.sk
www.cktravel.sk
 

Vyberte región