Koronavírus: Pracovník v továrni nakazil koronavírusom viac ako 500 kolegov

11.05.2020 Celý región

Akkra 11. mája (TASR) - Pracovník v továrni na spracovanie rýb v ghanskom meste Tema nakazil novým koronavírusom 533 kolegov. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na ghanského prezidenta Nanu Akufu-Adda.

Prezident však neposkytol podrobnosti o tom, ako sa nákaza v továrni rozšírila alebo či v nej boli prijaté preventívne opatrenia.

Počet nakazených z továrne pritom predstavuje 11,3 percenta celkového počtu infikovaných v Ghane. Jej pracovníci patria do skupiny okolo 921 Ghančanov, ktorým nákazu diagnostikovali v období siahajúcom do 26. apríla, no o týchto prípadoch začali úrady informovať len prednedávnom. O nákaze v továrni informovali už 8. mája, ale taktiež bez podrobností.

Ghana sa s celkovo 4700 prípadmi stala najpostihnutejšou krajinou západnej Afriky. Podľa prezidenta zomrelo na komplikácie súvisiace s ochorením COVID-19 už 22 ľudí, zatiaľ čo 494 sa vyliečilo. Akufo-Addo dodal, že Ghana v prepočte na milión obyvateľov vykonala doteraz najviac testov v celej Afrike, konkrétne 160.501.

Ghanský prezident zároveň ohlásil predĺženie zákazu verejných zhromaždení do konca mája. Školy a univerzity v krajine zostávajú zatvorené.
 
 

Reprodukčné číslo koronavírusu v Nemecku opätovne presiahlo úroveň 1

Berlín 11. mája (TASR) - Šírenie nového koronavírusu v Nemecku zrejme opätovne naberá na rýchlosti. Napísala to v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na najnovšie údaje zverejnené Inštitútom Roberta Kocha (RKI).

Inštitút uvádza, že tzv. reprodukčné číslo vírusu (R0) v Nemecku vzrástlo za posledné dni na úroveň 1,13, čo znamená, že desať infikovaných prenesie vírus v priemere na ďalších 11 ľudí. Podľa RKI musí mať R0 hodnotu nižšiu ako 1, aby mohla byť epidémia pod kontrolou a pomaly ustupovať. Ešte v stredu pritom hodnota R0 dosahovala v Nemecku 0,65.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v ten istý deň uviedla, že Nemecko má "prvú fázu" pandémie koronavírusu už za sebou a niektoré spolkové krajiny ohlásili uvoľňovanie obmedzení. Odvtedy však pribudli ohniská nových prípadov v priestoroch bitúnkov a domovoch dôchodcov.

Podľa RKI je však priskoro robiť závery a výsledky testovania v najbližších dňoch bude treba veľmi pozorne sledovať.

V Nemecku sa medzičasom znovu otvorila väčšina obchodov či detských ihrísk, čoraz viac detí sa vracia do škôl a jednotlivé spolkové krajiny, aj keď nie všetky rovnako, povolili prevádzku reštauráciám a posilňovniam. Centrálna vláda a spolkové krajiny sa však dohodli na "núdzovej brzde", ktorú zatiahnu, ak miera nákazy presiahne 50 prípadov na 100.000 obyvateľov za jeden týždeň. Podľa RKI bola táto hranica prekročená za uplynulé dni v najmenej troch okresoch.

Niektorí nemeckí politici v reakcii na Merkelovej slová o prekonanej prvej fáze vyjadrili obavy, že akékoľvek unáhlené kroky môžu spôsobiť druhú vlnu nákazy. Domnievajú sa, že uvoľnenie opatrení vyslalo signál, že krajina je z najhoršieho vonku, čo podľa Karla Lauterbacha z koaličnej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) nie je pravda.

Napriek týmto obavám si časť obyvateľov Nemecka myslí, že reštrikcie sa neuvoľňujú dostatočne rýchlo. Počas víkendu vyšli v Nemecku do ulíc tisícky ľudí, aby protestovali proti niektorým opatreniam, ako napríklad povinnosti nosiť rúško vo vozidlách hromadnej dopravy alebo obmedzovaniu spoločenských kontaktov.
 
 

Vedci sa obávajú, že koronavírus sa prispôsobuje ľuďom

Londýn 11. mája (TASR) - Vedci našli dôkazy o mutáciách v niektorých kmeňoch nového koronavírusu, ktoré naznačujú, že tento patogén sa môže adaptovať na človeka, na ktorého preskočil zrejme z netopierov. Podľa denníka The Guardian sa to konštatuje v zatiaľ nepublikovanej a nerecenzovanej štúdii výskumníkov z London Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

Analýza viac ako 5349 genómov koronavírusu SARS CoV-2 zo 62 krajín ukázala, že zatiaľ čo vírus samotný je pomerne stabilný, niektoré kmene zmutovali, čo je prirodzené. Dve genetické zmeny sa však týkajú glykoproteínového hrotu, ktorý vírus používa na infikovanie ľudských buniek.

Vedci z LSHTM zdôrazňujú, že nie je jasné, ako mutácie ovplyvňujú vírus, ale keďže zmeny vznikli nezávisle od seba v rôznych krajinách, môžu pomôcť ľahšiemu šíreniu vírusu.

"Presne na to musíme dávať pozor," cituje Guardian profesora Martina Hibberda, hlavného autora štúdie. "Vyvíjajú sa vakcíny a iné terapie proti tomuto proteínu, pretože sa zdá byť veľmi dobrým cieľom. Musíme na to dávať pozor a ubezpečiť sa, že tieto mutácie neznehodnocujú tieto postupy," dodal Hibberd.

Doterajšie štúdie včas odhalili, že tvar jeho glykoproteínového hrotu mu umožnil efektívnejšie sa viazať na ľudské bunky ako príbuzný vírus, ktorý v roku 2002 vyvolal prepuknutie choroby SARS. Tento rozdiel zrejme pomohol novému koronavírusu infikovať viac ľudí a rýchlo sa rozšíriť po svete.

Vedci identifikovali dve veľké skupiny koronavírusu, ktoré sa momentálne šíria po celom svete. Jedna z dvoch mutácií glykoproteínového hrotu bola nájdená v 788 kmeňoch vírusu, druhá bola prítomná iba v 32.
 
 
 

Nový Zéland začne s uvoľňovaním opatrení, hranice zostanú zatvorené

Wellington 11. mája (TASR) - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok oznámila, že jej krajina začne od štvrtku s postupným uvoľňovaním opatrení v oblasti obmedzenia pohybu. Hranice Nového Zélandu však zostanú naďalej zatvorené, informovala agentúra DPA.

Od štvrtka sa budú môcť znovu otvoriť mnohé prevádzky a verejné priestranstvá. Denník The New Zealand Herald na svojej webovej stránke spresňuje, že opatrenie sa týka maloobchodných predajní, kaviarní, reštaurácií či kín.

Školy v krajine sa otvoria od 18. mája a bary budú mať povolené otvoriť od 21. mája.

Ardernová však zdôraznila, že ľudia budú musieť naďalej zachovávať opatrnosť. "Musíme sa stále správať tak, akoby bol vírus ešte medzi nami," povedala.

"Možno sme vyhrali niekoľko bitiek, ale ešte sme nevyhrali vojnu," povedala Ardernová. Dodala, že ak bude počet prípadov nákazy nízky aj po dvoch týždňoch, môže nastať ďalšie uvoľnenie opatrení.

Nový Zéland do pondelka zaznamenal 1479 prípadov nákazy novým koronavírusom a 21 súvisiacich úmrtí.
 
 
 

Na COVID-19 v Maďarsku zomrelo ďalších 8 pacientov,21 ľudí sa nakazilo

Budapešť 11. mája (TASR) - Za uplynulých 24 hodín zomrelo v Maďarsku na ochorenie COVID-19 osem chronicky chorých ľudí vo veku od 51 do 87 rokov a pribudlo 21 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Informovala o tom v pondelok agentúra MTI s odvolaním sa na údaje maďarského krízového štábu.

Celkový počet nakazených stúpol na 3284 a počet mŕtvych na 421. Medzi novými obeťami boli tri ženy a piati muži. Z ochorenia sa vyliečilo už 958 ľudí.

Počet aktívnych prípadov nákazy koronavírusom dosahuje 1905. Úradnú domácu karanténu má 10.955 osôb. Laboratóriá otestovali celkovo 112.165 vzoriek.
 
 

Poľsko zaznamenalo 210 nových prípadov nákazy, celkový počet je 16.206

Varšava 11. mája (TASR) - V Poľsku zaznamenali v pondelok 210 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a tri ďalšie úmrtia, informovala agentúra PAP s odvolaním sa na poľské ministerstvo zdravotníctva.

Celkový počet nakazených v Poľsku stúpol od nedele na 16.206 a ochoreniu COVID-19, ktoré je koronavírusom spôsobované, podľahlo už 803 ľudí. Z nákazy sa vyliečilo 5816 osôb.

Prvý prípad nákazy v Poľsku zaznamenali 4. marca a vláda v nasledujúcich týždňoch zaviedla obmedzenia s cieľom zabrániť šíreniu infekcie. Od 20. apríla vláda začala s postupným uvoľňovaním niektorých opatrení.
 
 

Rusko sa v počte infikovaných zaradilo na 3. miesto na svete

Moskva 11. mája (TASR) - Rusko sa stalo krajinou s tretím najvyšším počtom osôb infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 na svete po tom, ako celkový počet potvrdených prípadov nákazy v krajine dosiahol 221.344. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS.

Rusko v počte infikovaných predbehlo Britániu (219.183 nakazených) aj Taliansko (219.070 nakazených) a zaradilo sa za druhé Španielsko (224.390 nakazených) a prvé Spojené štáty (1,4 milióna nakazených).

Ako spresnila s odvolaním sa na údaje ruského krízového strediska agentúra Interfax, v krajine pribudlo za jeden deň 11.656 prípadov ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je uvedený nový druh koronavírusu.

Denný prírastok nových prípadov tak dosiahol 5,6 percenta, pričom 5417 nových zaznamenaných prípadov - 46.5 percenta - bolo podľa strediska bezpríznakových.

Interfax tiež informoval, že až 6169 z celkového počtu nových prípadov nákazy bolo zaznamenaných v Moskve. V ruskej metropole sa tak týmto potenciálne smrtiacim ochorením dokázateľne infikovalo už 115.909 osôb.

Nákaza si v Rusku podľa oficiálnych údajov vyžiadala 2009 obetí na životoch, vrátane 94 osôb, ktoré jej podľahli za posledných 24 hodín.
 
 
 

Španielsko hlási 123 nových úmrtí

Madrid 11. mája (TASR) - Španielsko zaznamenalo v pondelok 123 nových úmrtí na následky ochorenia COVID-19, čo je najnižší počet od 18. marca, keď ich bolo 107. V niektorých častiach krajiny začali s uvoľňovaním prísnych opatrení. Informovali o tom agentúra AP a denník El Mundo.

Celkový počet úmrtí v Španielsku dosiahol podľa údajov tamojšieho ministerstva zahraničných vecí 26.744 a 227.436 osôb je nakazených.

Časť územia krajiny vstúpila v pondelok do prvej fázy uvoľňovania opatrení zavedených v marci s cieľom zastaviť šírenie nákazy. Prvá fáza sa týka 11-tich z celkového počtu 17 španielskych autonómnych spoločenstiev, ako aj enkláv Ceuta a Melilla v severnej Afrike, a ovplyvní približne polovicu obyvateľov krajiny. Španielsko má približne 47 miliónov obyvateľov.

Povolené budú zhromaždenia v počte do desať osôb, pohreby s účasťou maximálne 15 osôb a náboženské obrady v kostoloch a mešitách za dodržania obmedzení pri zapĺňaní ich priestorov.

Takisto sú od pondelka otvorené niektoré obchody. Reštaurácie a bary môžu obsluhovať zákazníkov na vonkajších terasách - takisto pri dodržaní istých priestorových obmedzení.

Prísne opatrenia zostávajú aj naďalej v platnosti v autonómnom spoločenstve Madrid, odkiaľ hlásia najviac prípadov nákazy, i na väčšine územia Katalánska.

Španielska vláda od 14. marca vyhlásila stav núdze a zaviedla prísne obmedzenia pohybu. Obyvatelia krajiny nemohli vychádzať von okrem naliehavých zdravotných dôvodov, ciest do zamestnania, kde nie je možnosť práce z domu, nákupov potravín a liekov alebo krátkych vychádzok so psom.
 
 
 

Počet prípadov COVID-19 v Bielorusku sa za jeden deň zvýšil o 933

Minsk 11. mája (TASR) - Bielorusko v pondelok zaznamenalo 933 nových prípadov ochorenia COVID-19 a celkový počet nakazených v krajine sa tak zvýšil na 23.906 osôb. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na bieloruské ministerstvo zdravotníctva.

V Bielorusku zaznamenali aj štyri nové úmrtia, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 135. V krajine doposiaľ celkovo vykonali 274.060 testov.

Bielorusko je jednou z mála krajín, ktorá v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 neuzavrela hranice, neobmedzila podnikanie a pokračuje v organizácií verejných podujatí.

V hlavnom meste Minsk sa v sobotu konala vojenská prehliadka pri príležitosti 75. výročia skončenia druhej svetovej vojny v Európe.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko povedal, že zrušenie prehliadky by bolo neúctivé v súvislosti s pamiatkou tých, ktorí vo vojne položili svoje životy.

Lukašenko obavy v súvislosti s pandémiou koronavírusu už dávnejšie odmietol a označil za "psychózu". Občanov povzbudil, aby naďalej chodili do práce.
 
 

V Belgicku v nedeľu klesol počet obetí aj hospitalizácií na COVID-19

Brusel 11. mája (TASR) – V nedeľu 10. mája došlo v Belgicku opäť k poklesu obetí aj nových hospitalizácií v súvislosti s ochorením COVID-19. Uviedla to v pondelok televízna stanica RTBF.

V priebehu nedele bolo nahlásených 368 nových prípadov nákazy. Celkový počet potvrdených prípadov je 53 449. Šesťdesiat nových pacientov muselo byť hospitalizovaných. V pondelok predpoludním bolo v nemocniciach 2222 pacientov, pričom 478 z nich bolo na jednotkách intenzívnej starostlivosti a 299 potrebovalo respiračnú pomoc.

V nedeľu pribudlo 62 nových úmrtí v spojitosti s Covidom-19, čím Belgicko registruje už 8707 obetí pandémie nového typu koronavírusu.

V pondelok boli v rámci postupného uvoľňovania karanténnych opatrení otvorené niektoré ďalšie obchody a krajina sa od 18. mája pripravuje aj na znovuotvorenie škôl. Týka sa to predovšetkým žiakov posledných ročníkov základného vzdelávania, ktorí však budú musieť rešpektovať prísne ochranné opatrenia týkajúce sa zvýšenej hygieny a zachovávania odstupu medzi sebou.

Avšak aj napriek tomu, ako priznal hovorca federálneho centra pre COVID-19 Yves Van Laethem, mnohí rodičia školopovinných detí vyjadrujú isté obavy.

"Chceme upokojiť rodičov a školákov, ktorí sa postupne vrátia do školy. Niet pochýb, že deti majú iba mierne ochorenie, vykazujú slabé príznaky alebo sú bezpríznakové. Malá časť z nich končí v nemocnici," opísal situáciu Van Laethem.

Spresnil, že len 1,7 percenta z celkového počtu hospitalizovaných v Belgicku má menej než 19 rokov. A aj tí pobudli v nemocnici iba krátkodobo, na monitorovanie a meranie teploty.
 
 

Nákaze spôsobenej koronavírusom v Británii podľahlo ďalších 210 ľudí

Londýn 11. mája (TASR) – Británia zaznamenala za posledných 24 hodín ďalších 210 úmrtí na nový koronavírus, informovala v pondelok agentúra Reuters.

Celkovo tak v Británii ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo 32 065 ľudí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva.

Ministerstvo do celkového počtu úmrtí zarátava iba osoby, ktoré mali pozitívny test na koronavírus.

Doposiaľ sa v Británii uskutočnilo 1 921 770 testov na koronavírus (niektoré osoby boli testované viackrát), len počas nedele ich vykonali 100 490. Od nedele pribudlo 3877 pozitívne testovaných osôb, celkovo ich je 223 060.
 
 

New York hlási najnižší denný nárast úmrtí na COVID-19 od konca marca

New York 11. mája (TASR) – Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo dnes oznámil, že v štáte v nedeľu zaznamenali ďalších 161 úmrtí na ochorenie COVID-19, informoval denník The New York Times. Podľa neho ide o najnižší denný nárast počtu obetí od 27. marca.

Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si tak v štáte New York vyžiadala už viac ako 26 600 úmrtí, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Štát New York s rovnomennou metropolou je najviac postihnutým regiónom v Spojených štátoch. Doteraz tam bolo pozitívnych vyše 337 000 testov na vírus SARS-CoV-2.

Cuomo na každodennom tlačovom brífingu uviedol, že niektoré časti štátu New York, ktoré v boji proti vírusu dosiahli pokrok, sú pripravené postupne obnoviť hospodársku činnosť do konca tohto týždňa.

Dodal, že všetky kritériá na otvorenie hospodárskych aktivít po 15. máji, keď skončí platnosť súčasných opatrení obmedzenia pohybu, splnili tri časti štátu New York: Southern Tier, Mohawk Valley a Finger Lakes.

Spojené štáty majú v súčasnosti najviac potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a úmrtí na svete: aktuálne evidujú už vyše 1,3 milióna infikovaných a viac ako 79 800 mŕtvych.
 
 
 

Vo Francúzsku zomrelo na koronavírus ďalších 263 ľudí

Paríž 11. mája (TASR) – Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 263 úmrtí na nový koronavírus, čo predstavuje prudký nárast v porovnaní s predchádzajúcim dňom, informovala v pondelok agentúra AFP. Včera úrady evidovali 70 úmrtí – najnižší denný počet obetí od 17. marca.

Celkovo tak vo Francúzsku - v nemocniciach a opatrovateľských domovoch - podľahlo ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, 26 643 ľudí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Ako pripomenula AFP, úrady cez víkend často nahlasujú nižšie počty smrteľných obetí než cez týždeň.

Francúzsko začalo od pondelka s postupným uvoľňovaním prísnych opatrení v súvislosti s pandémiou, ktoré boli v platnosti od polovice marca.

Kľúčové štatistiky v súvislosti s pandémiou v posledných dňoch zaznamenávali pokles v počte prípadov, všíma si AFP. Úrady však upozorňujú, že ľudia musia byť aj naďalej obozretní.
 
 

Vyberte región