Slovenskí vedci vyvinuli personalizované probiotiká

22.02.2021 Bratislava

Bratislava 22. februára (TASR) - Slovenskí vedci Alojz Bomba, Norbert Bomba a Martin Haranta napredujú v skúmaní cielenej úpravy črevného mikrobiómu, ktorý zásadne ovplyvňuje zdravie a liečbu pacientov. Na základe analýzy DNA baktérií v stolici a popísaných diagnóz pacienta zostavujú personalizované probiotiká. Pomáhajú tak liečiť dlhotrvajúce zdravotné a tráviace problémy. TASR o tom za projekt informovala Lenka Kollerová.

„Personalizované probiotiká sú významným krokom k personalizovanej medicíne, ktorá rešpektuje individuálne špecifiká každého človeka, a preto je medicínou budúcnosti. Teším sa, že získané poznatky z výskumu dokážeme využiť pri vývoji metód personalizovanej medicíny. Ďalší výskum a spolupráca so zahraničnými partnermi prinesú objavy, vďaka ktorým dokážeme širokej verejnosti účinne pomáhať,“ uviedol Alojz Bomba, ktorý 35 rokov skúma črevný mikrobióm.

Probiotiká „na mieru“ môžu lekári aj bežní ľudia efektívne využívať nielen v prevencii, ale hlavne v podpornej liečbe väčšiny chronických chorôb. Intenzívny výskum a pochopenie črevného mikrobiómu sa dostali do bodu, keď už dokážu vytvárať reálne terapeutické postupy s pomocou jeho cielenej úpravy.

Pri príprave personalizovaných probiotík vedci analyzujú stolicu. Z rozboru stanovia zloženie črevných baktérií a identifikujú nedostatky mikrobiómu. Pacient vyplní on-line zdravotný dotazník, kde uvedie svoje zdravotné ťažkosti a diagnózy. Výsledky analýzy a získané dáta vedci vyhodnotia a na ich základe laboranti ručne pripravia personalizované probiotiká.

Ako priblížila Kollerová, pri príprave kombinujú z viac ako 100 rôznych probiotických kmeňov baktérií a mikroorganizmov z vlastnej biobanky. Následná kúra upraví mikrobióm do zdravého, rovnovážneho stavu. Správne fungujúci mikrobióm účinne podporí liečbu chorôb, činnosť imunitného systému a celkové zdravie.
 

Vyberte región