"Základom dobrého zdravia je prevencia a zdravý životný štýl našich
detí, s tým súvisí hlavne pohyb. Súčasťou toho je ale aj vyvážený príjem
a výdaj energie a stravovania," povedal minister školstva. Ako poznamenal, v tejto súvislosti rezort školstva pripravil tri kroky.
Prvým z nich je revízia materiálno-spotrebných noriem, teda receptúr a
zásad, ktoré začali platiť od septembra. Poslankyňa Národnej rady SR
Jarmila Halgašová (SaS) priblížila, že zo zastaraných receptúr boli
vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a so sladidlami, receptúry s
obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou
surovín, s obsahom polotovarov a hotové mrazené jedlá. "Pridané boli
zdravšie polievky, nátierky, pribudli tiež jedlá z diviny a zvýšil sa
podiel čerstvej zeleniny. Po tejto revízii je možné zvýšiť podiel
zeleniny až o 40 percent," povedala Halgašová. Cieľom podľa jej slov
je používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky, či zvýšiť
množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a ak sa dá,
najmä od regionálnych výrobcov, pestovateľov. V tejto súvislosti majú
ambíciu ísť cestou zeleného verejného obstarávania.
Druhým krokom je modernizácia školských kuchýň. "V predchádzajúcom období sme vyčlenili 2.750.000 eur na obnovu školských jedální. Pomohli sme tak 570 jedálňam,“ konkretizoval minister školstva.
Tretím krokom, ktorému sa chce rezort školstva v budúcnosti venovať, je
vzdelávanie školského personálu. Halgašová uviedla, že v lete 2020
pripravila pilotný projekt Školská jedáleň zameraný na vzdelávanie
kuchárov. "Hlavným cieľom je zvýšiť záujem detí o stravovanie v
školských jedálňach. Podľa prieskumu sa takmer polovica detí v školskej
jedálni nestravuje. Je preto potrebné zvýšiť atraktivitu jedál a zaviesť
moderné trendy prípravy jedál podávaných v našich jedálňach,"
povedala. Spolu s ministerstvom školstva sa podľa jej slov snažia
zastrešiť praktickú časť priamo v teréne. Cez školské prázdniny počas
minulého roka sa projekt realizoval v základných a stredných školách v
piatich krajoch Slovenska. "Od prvého októbrového týždňa bude tento
projekt pokračovať za plnej prevádzky školských jedální. Spolu s
odborníkmi sa budeme vracať aj na školy a medzi kuchárov, ktorí už
školenie absolvovali," povedala Halgašová.
Cieľom Halgašovej je zostaviť v budúcnosti aj video archív receptúr zo školských kuchýň vrátane hodnotenia pripravených jedál.