New
York 27. júla (TASR) - Globálnych milovníkov kávy, ktorí dúfali, že
cena ich obľúbeného nápoja čoskoro prestane rásť, čaká nepríjemný
budíček: bude ešte horšie. Uviedla to agentúra Bloomberg, od ktorej
správu prevzala TASR.
Ceny arabiky vyššej kategórie, ktorú uprednostňujú kaviarenské reťazce,
ako je Starbucks, aj cenovo výhodnejšej odrody robusta prudko vzrástli.
Dôvodom je výpadok dodávok z Vietnamu do Brazílie. Firmy v dodávateľskom
reťazci zvyšujú ceny a rušia zľavy, aby ochránili svoje marže, a mnohí
varujú pred ďalším rastom cien.
Ceny robusty, ktorá sa používa pri výrobe instantnej kávy, vyleteli na
najvyššie hodnoty od 70. rokov minulého storočia. Zrná arabiky vyššej
kvality boli začiatkom tohto mesiaca najdrahšie za viac ako dva roky.
Niektoré z týchto zdražení sú spojené so zlým počasím. Sucho vo
Vietname, veľmoci v produkcii robusty, spôsobilo, že globálna úroda bude
už štvrtý rok po sebe slabšia, zatiaľ čo suché počasie v Brazílii
zredukovalo úrodu arabiky. Rozdiel medzi cenami termínovaných kontraktov
na tieto dve odrody je blízko rekordného minima. To núti spracovateľov,
aby zvyšovali ceny pre kaviarne a obchody.
Nie je to však len počasie, ktoré ženie ceny kávy nahor. Vznikajúci
dopyt na trhoch, ako je Čína, signalizuje, že dodávky budú napätejšie.
Na druhej strane, vyššie zisky podnecujú farmárov, aby pestovali radšej
kávu namiesto iných plodín. Umožňujú im takisto reinvestovať výnosy z
predaja do zvýšenia odolnosti stromov voči chorobám a klimatickým
rizikám. No zároveň niektorí obchodníci s kávou a pražiarne už dlho
neplatia farmárom adekvátne ceny. Toto "podfinancovanie" sa niektorí
nákupcovia snažia zvrátiť, aby bolo toto odvetvie udržateľnejšie. Ak sa
totiž ceny kávy pre pestovateľov nezvýšia, nebudú mať dôvod udržiavať
dlhodobú produkciu.
To sa stalo na trhu s kakaom, ktorého ceny túto jar vyskočili na doteraz
nevídané úrovne, keď produkcia po desaťročiach nedostatočných
investícií prudko klesla.
To všetko ešte zhoršuje skutočnosť, že pražiarne, ktoré dovážajú kávu do
Európy, budú musieť čoskoro dokázať, že zrná neboli vypestované na
nedávno odlesnenej pôde. Len málo krajín je plne pripravených splniť
nariadenia Európskej únie o odlesňovaní, čo ešte viac zredukuje dodávky
na starý kontinent.
Nákupcovia sa preto snažia dostať kávu do Európy skôr, ako začne platiť
nové nariadenie, čo napätú situáciu na trhu ešte zhoršuje.