Vekom podmienená makulárna degenerácia ohrozuje približne 270 tisíc Slovákov

10.05.2006 Celý región

(Máj 2006, Bratislava) - Vekom podmienená makulárna degenerácia dnes ohrozuje už 270 000 obyvateľov Slovenska. Tento počet je porovnateľný s počtom diabetiko...
(Máj 2006, Bratislava) - Vekom podmienená makulárna degenerácia dnes ohrozuje už 270 000 obyvateľov Slovenska. Tento počet je porovnateľný s počtom diabetikov na Slovensku (diagnostikovaných je 280 000 ľudí s ochorením cukrovka). Každému dvadsiatemu Slovákovi hrozí praktická slepota, následkom makulárnej degenerácie a toto si málokto uvedomuje.

Podľa prepočtov medzinárodnej skupiny analytikov trpí 90 000 ľudí, spomedzi približne 270 tisíc obyvateľov Slovenska, rozvinutou formou vekom podmienenej makulárnej degeneráciw (VPMD). Ešte znepokojujúcejší je očakávaný nárast počtu Slovákov, postihnutých pokročilým štádiom VPMD v priebehu najbližších 5 rokov, na vyše 150 000.

Čo je makulárna degenerácia?

Jedná sa o progresívne ochorenie, ktoré postihujúce centrálnu časť sietnice. Toto ochorenie spôsobuje postupnú stratu centrálneho videnia. V pokročilých štádiách sa ochorenie vyskytuje v dvoch formách: tzv. „ suchá” (alebo atrofická forma) degenerácia, sa prejavuje stenčovaním tkaniva sietnice a stratou zmyslového a pigmentového epitelu. „ Vlhkú” (alebo exsudatívna forma) sprevádza rast patologických ciev, krvácanie a zjazvenie tkaniva sietnice oka.

90% všetkých pacientov trpí suchou formou tejto degenerácie. 10% ľudí trpí vlhkou formou makulárnej degenerácie. Obe formy rôznou rýchlosťou a rôznymi mechanizmami vedú k úplnej strate zraku.

Sietnica oka nám umožňuje rozoznávať detaily a vykonávať činnosti vyžadujúce ostré centrálne videnie. Makulárna degenerácia je degeneratívnym a nezvratným ochorením a znamená pre pacienta vážne obmedzenia v bežnom živote. Človek má problémy s čítaním, nemôže viesť motorové vozidlo sledovať televíziu alebo rozoznávať ľudské tváre. Pomerne málo známy je fakt, že makulárna degenerácia je v západných krajinách najčastejšou príčinou straty zraku u ľudí starších ako 65 rokov.

Čo spôsobuje makulárna degenerácia?

Faktorov, ktoré prispievajú ku vzniku makulárnej degenerácie je celá rada: genetické faktory, nesprávne stravovacie návyky, fajčenie, dlhodobé vystavovanie sa slnečnému žiareniu a veľkú úlohu môže zohrávať aj vek. Vzhľadom na to by mali všetci obyvatelia Slovenska, najmä ľudia nad 45 rokov, absolvovať pravidelné očné vyšetrenia. V mnohých prípadoch ide často krát jediný spôsob prevencie očných ochorení. Ľudia, ktorí pravidelne nenavštevujú očného lekára, sa vystavujú riziku poškodenia zraku a dokonca až oslepnutia.

Okrem pravidelných prehliadok sú účinnou prevenciou a prostriedkom proti zhoršovaniu zraku výživové doplnky v spojení s vhodným spôsobom stravovania. Tento fakt dokázala rozsiahla dlhodobá štúdia NEI [National Eye Institute - Národný oftalmologický inštitút USA (štúdia ARED3)] v roku 2001. Nová generácia výživových doplnkov obsahuje vyvážené množstvo karoténoidov - luteín a zeaxantín, ktoré sú dôležité pre ochranu sietnice. Takéto prípravky sú dostupné už aj na Slovensku (napr. Ocuvite Lutein od výrobcu Bausch & Lomb, výskumného partnera NEI, v rámci štúdie ARED).
Mgr. Martina Pastuchová
 

Vyberte región