Na výborných výsledkoch Volkswagenu mal podiel aj finančný šéf Pötsch

06.11.2016 Celý región

Wolfsburg 6. novembra (TASR) - Prokuratúra v Braunschweigu začala vyšetrovanie aj súčasného predsedu dozornej rady Volkswagenu (VW) Hansa Dietera Pötscha. Podnet na začatie konania dal vo forme trestného oznámenia Spolkový úrad pre finančný dohľad (Bafin) za to, že o vývoji situácie vo VW včas neinformoval finančné trhy. Informuje o tom DPA.

Najväčší vlastníci akcií Volkswagenu rodiny Porscheovcov a Piëchovcov sa dnes postavili za súčasného predsedu dozornej rady koncernu. Dolnosaský premiér a člen dozornej rady VW Stephan Weil varuje pred unáhlenými závermi.

Pötscha podporujú aj odborári. Ich centrála IG Metall vo vyhlásení uviedla, že zatiaľ nie sú k dispozícii nijaké nové fakty, preto by mala platiť zásada prezumpcie neviny.

Pötsch ako finančný šéf Volkswagenu (VW) roky dodával správy o rekordných výsledkoch najväčšieho európskeho automobilového koncernu. Údajne boli skreslené. Od roku 2003 patril do veľkej rodiny VW. V správnej rade bol členom zodpovedným za financie VW a vlani sa stal predsedom jeho dozornej rady. Avšak od prechodu na novú funkciu sa dostal 65-ročný manažér do centra pozornosti kritikov a kontrolných orgánov.

Volkswagen informoval v septembri 2015 neskoro o tom, že 11 miliónov áut s dieselovým motorom koncernu malo zmanipulovaný program v ich počítačoch. A Pötsch bol vtedy stále finančným šéfom. Teraz sa naňho sústredila pozornosť vyšetrovateľov.

Pötschova povesť znalca kapitálového trhu a automobilového odborníka zostáva u expertov sektora nedotknutá. Kritici ho však vidia ako falošného hráča pri objasňovaní pozadia škandálu dieselgate. Jeho podstata spočíva v tom, že malý počítačový program umožňoval, aby autá na technických kontrolách ukazovali nižšiu hodnotu kysličníka uhličitého vo výfukových plynoch, než v skutočnosti boli.

Napriek tomu ho dozorná rada vlani po dlhej diskusii zvolila za svojho predsedu. Vo funkcii nahradil vlani na jeseň patriarchu VW Ferdinanda Piëcha.
 

Vyberte región