V Humennom začnú budovať novú optickú sieť za viac ako 1,66 milióna eur

19.10.2010 Humenné

Humenné 19. októbra (TASR) - V meste Humenné sa začne v týchto dňoch budovať optická internetová sieť, ktorá postupne prepojí viac ako 8000 domácností a pre miestnych obyvateľov prinesie viacero verejnokomunikačných služieb.
Investíciu v hodnote viac ako 1,66 milióna eur financuje spoločnosť ANTIK Telecom, projektová výstavba je naplánovaná na obdobie 12 až 18 mesiacov.
\"Prenos informácií v sieti zabezpečujú optické vlákna. Ich kapacita bude postačujúca pre všetkých obyvateľov na mnoho rokov dopredu, \" uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Igor Kolla. Dodal, že Humenčania sa budú môcť onedlho pripájať k internetu rýchlosťou 70 megabitov za sekundu, sledovať digitálnu televíziu a v rámci vybudovanej siete aj bezplatne telefonovať, prví už v priebehu budúceho mesiaca.
Nová investícia prinesie podľa primátora mesta Vladimíra Kostilníka výhody nielen pre používateľov internetu. \"Osamelí seniori alebo občania môžu pomocou náramkového tlačidla a zariadenia napojeného na sieť nadviazať hlasové spojenie s pracovníkmi opatrovateľskej služby a v prípade akútneho zdravotného problému či úrazu ľahko privolať pomoc, \" poznamenal. Investor sa zaviazal v tejto súvislosti uhrádzať v rámci systému Senior Alarm všetky náklady spojené s prenosom dát. Podľa Kostilníkových slov získa zároveň niekoľko desiatok rodín v núdzi optické internetové pripojenie bezplatne.
Samospráva vyzve v blízkej budúcnosti obyvateľov mesta, aby sa vyjadrili k miestam inštalácie bezdrôtových prístupových bodov na pripojenie k internetu, takzvaných Wi-Fi hotspotov. Medzi ďalšie verejnokomunikačné služby v rámci novej optickej siete pribudne v priebehu budúceho roka informačný systém na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, ktorý bude zobrazovať pre cestujúcich polohu a predpokladaný čas príchodu autobusov. Monitorovacím systémom GPS budú vybavené aj vozidlá mestskej polície či údržby miestnych komunikácií. Informácie o ich pohybe prinesie pre verejnosť príslušná internetová stránka.
Košická spoločnosť ANTIK Telecom vznikla v roku 1999. Telekomunikačné služby poskytuje na území východného Slovenska pre viac ako 35.0000 zákazníkov. V Košiciach má zriadené laboratórium za účelom výskumu a vývoja rôznych technológií na digitálne spracovanie obrazu ako aj iných technológií pre potreby telekomunikačného priemyslu. Jej zariadenia sa využívajú okrem Slovenska a ČR aj u operátorov na Ukrajine, Poľsku, Rumunsku a v Ruskej federácii.
 

Vyberte región