Na území Národného parku vznikne Park tmavej oblohy

01.12.2010 Snina

Snina 1. decembra (TASR) - Podpisom memoranda šiestich partnerských organizácií sa v piatok 3. decembra uvedie v Snine do života takzvaný Park tmavej oblohy Poloniny.
Zámerom tohto projektu je chrániť národný park (NP) pred takzvaným svetelným znečistením. Chránené územie je v tejto súvislosti považované za jedno z "najtmavších" miest na Slovensku.
Park tmavej oblohy Poloniny je vyhlásený pri príležitosti Medzinárodného roku biodiverzity. Pod jeho vznik sa v rámci memoranda podpíšu Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied, Správa NP Poloniny, Slovenský zväz astronómov amatérov, Prírodovedecká fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied a Vihorlatská hvezdáreň v Humennom.
NP Poloniny je podľa Pavla Rapavého z hvezdárne v Rimavskej Sobote jedno z najvýznamnejších prostredí pre pozorovanie nočnej oblohy na Slovensku. "V oblasti je výnimočne viditeľná mliečna cesta a bez ďalekohľadu takmer 2000 hviezd. V mestách ich môže byť vidieť iba 200, vo veľkomestách asi 20, " poznamenal. K ochrane pred svetelným znečistením, ktoré vzniká predovšetkým v dôsledku umelého nočného osvetlenia v obciach a mestách, prispievajú na území NP podľa jeho slov okolité hory.
Súčasťou Parku tmavej oblohy Poloniny bude aj Astronomické observatórium na Kolonickom sedle, ktoré sa nachádza medzi obcami Kolonica a Ladomírov. Podľa Rapavého predurčuje kvalita nočnej oblohy toto pracovisko na získavanie významných vedeckých údajov a v budúcnosti napomôže rozvoj takzvanej astroturistiky.
Rapavý tvrdí, že presvetlená nočná obloha ako dôsledok svetelného znečistenia nie je iba problémom astronómov, ktorí nevidia hviezdy, ale aj živých organizmov. Dodal, že NP Poloniny je dôkazom toho, že živočíšstvo vyhľadáva pre svoju existenciu pôvodné tmavé oblasti. "Prirodzená nočná tma a nočné biorytmy všetkých živých organizmov sú tu najmenej narušené. Aj vďaka tomu je na území NP mimoriadna koncentrácia endemických a ohrozených druhov rastlín, húb a živočíchov, " uzavrel Rapavý.
 

Vyberte región