Gréckokatolíci plánujú v Lipanoch postaviť do roku 2014 nový chrám

23.10.2011 Sabinov

Lipany 23. októbra (TASR) – Gréckokatolícki veriaci z Lipian (okres Sabinov) by mohli mať bohoslužby vo svojom novom chráme v roku 2014. Hovorca Arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík pre TASR uviedol, že v tejto súvislosti práve prebieha územné konanie.
\"Gréckokatolícki veriaci sa roky schádzajú na bohoslužby v kaplnke na cintoríne, preto je výstavba nového chrámu veľmi potrebná,\" konštatoval hovorca. Dodal, že úvahy o výstavbe siahajú do obdobia socializmu, keď už bol aj vybraný pozemok, vtedy sa však plány nepodarilo zrealizovať.
Mestské zastupiteľstvo v Lipanoch schválilo odpredaj pozemkov pre Gréckokatolícku cirkev a podľa Petríka je podpísaná aj zmluva o budúcej zmluve
\"Chrám bude stáť pri hlavnej ceste na ulici Pod Kopaninou v blízkosti základnej školy a bude mať dĺžku približne 18 a šírku 10 metrov,\" vysvetlil hovorca.
Primátor Lipian Eduard Vokál konštatoval, že mesto vyšlo veriacim v ústrety a poslanci predaj pozemku schválili ako prípad osobitného zreteľa. Stavba sa nachádza v širšom centre, a preto si samospráva určila podmienky, ktoré majú zabezpečiť, aby sa výstavba nepredlžovala.
Podľa Vokála podmienkou zmluvy o budúcej zmluve je, že mesto predá investorovi pozemok s rozlohou necelých 200 štvorcových metrov (m2) za cenu 0,01 eura/m2, pokiaľ investor dokončí hrubú stavbu s fasádou do 24 mesiacov od jej začatia, pričom najneskorší termín začatia stavby určili na koniec budúceho roka.
 

Vyberte región