Radnica navrhuje zvýšiť daň z nehnuteľností a poplatky za odpad

10.11.2011 Prešov

Prešov 10. novembra (TASR) – Vzhľadom na nedostatok finančných zdrojov, ktoré sú potrebné na zabezpečenie základných funkcií a služieb mestskej samosprávy, navrhuje vedenie mesta Prešov zvýšenie sadzieb dane z nehnuteľností a rovnako viac by sa malo platiť za odpad.
Návrhmi všeobecne záväzných nariadení sa v stredu (9.11.) zaoberala mestská rada (MsR), uznesenia k nim však neboli prijaté. O materiáloch budú rokovať poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na zasadnutí koncom novembra.
Zástupcovia troch poslaneckých klubov MsZ dnes na brífingu zhodne konštatovali, že si uvedomujú zodpovednosť za rozpočet a sú si vedomí, že sa to nezaobíde bez zvýšenia daní, aj keď na prvé miesto stále kladú znižovanie nákladov. O návrhoch chcú kluby ešte rokovať.
Prednosta MsÚ Branko Benko uviedol, že dôsledky hospodárskej krízy sa naplno prejavujú na rozpočtoch samospráv i na odhade príjmov v roku 2012. Dodal, že sadzby dane v Prešove sa napriek tomu neupravovali od roku 2008. Zvýšenie by však podľa neho nemalo občanov neúmerne zaťažiť.
\"Napríklad daň za trojizbový byt s výmerou 86 metrov štvorcových v roku 2011 predstavovala 21,50 eura a po navrhovanom zvýšení by vlastník zaplatil za takýto byt 34,40 eura,\" spresnil prednosta.
Z predloženého návrhu vyplýva, že v prípade rodinného domu by sa ročný poplatok zvýšil asi o 15 eur a za garáž s rozlohou 20 m2 by majiteľ zaplatil podľa nového sadzobníka o štyri eurá viac ako doposiaľ. Vyššie sadzby by sa týkali priemyselných stavieb a priestorov na iné podnikanie s výmerou 100 m2, za takúto nehnuteľnosť by vlastník v prípade navrhovaného zvýšenia zaplatil o 101 eur viac ako v tomto roku.
\"Všetci naprieč politickým spektrom sme uzrozumení s tým, že tento krok je nevyhnutný, ale budeme ho musieť prijať. Uvedomujeme si ekonomickú situáciu mesta i občanov, budeme rokovať a hľadať prijateľné riešenie,\" povedala pre TASR Štefánia Andraščíková predsedníčka Klubu nezávislých poslancov.
Podľa predsedníčky Klubu KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd Andrey Turčanovej si uvedomujú, že ide o veľmi nepopulárne opatrenie. Dodala, že občania Prešova určite nepatria k najbohatším ľuďom v republike, všeobecne príjmy nie sú veľmi vysoké.
\"Fakt ale na druhej strane je, že príjmová časť sa nenapĺňa ani z podielových daní a tak isto mesto každoročne zo svojho rozpočtu dotuje vývoz a skládkovanie komunálneho odpadu, toto sú veci s ktorými sa musíme vysporiadať,\" konštatovala Turčanová.
Predmetom druhého VZN je zvýšenie poplatkov za komunálny odpad. Podľa dôvodovej správy Technické služby mesta Prešov preložili na budúci rok rozpočet za tieto činnosti vo výške 3,5 milióna eur. Mesto však na poplatkoch ročne vyberie zhruba 2,2 milióna eur. Rozdiel teda musí dotovať, pričom časť z tejto sumy predstavujú aj nedoplatky, ktoré sa snaží vymôcť.
Benko informoval, že MsR odporučila zastupiteľstvu schváliť zníženie dane za psa. Majiteľ, ktorý chová psa v byte, by za neho mal ročne zaplatiť sumu 36 eur a v prípade psa v rodinnom dome radní navrhli sumu 12 eur.
 

Vyberte región