Žiaci cirkevného gymnázia pomohli chorému Alexovi a jeho rodičom

01.05.2012 Spišská Nová Ves

Spišská Nová Ves 1. mája – Žiaci z cirkevného gymnázia v Spišskej Novej Vsi zorganizovali finančnú zbierku a pomohli tak zdravotne postihnutému chlapcovi z Bardejova Alexandrovi Hrivňákovi a jeho rodičom. Podarilo sa im vyzbierať približne 800 eur, za čo rodičia mohli svojmu trojročnému synovi kúpiť životne dôležitú odsávačku hlienov.
„Náš synček Alexander má od narodenia problémy s dýchaním. Nepotvrdila sa u neho ani jedna z diagnóz, treba ho však nosiť, nevidí, neprehĺta, nedrží hlavičku. Študenti zo Spišskej Novej Vsi nás veľmi prekvapili. V jeden deň nám zavolala triedna učiteľka tejto triedy a oznámila nám, že celá škola sa podieľa na zbierke,“ uviedol otec chorého chlapca Marek Hrivňák.
V triede 2. A, ktorá zbierku zorganizovala, je 14 žiakov a Alexa našli na portáli neziskovej organizácie 4people www.ludialudom.sk. Z mnohých výziev, ktoré tam sú, si vybrali práve jeho. „Náš Alexander je veľmi často zahlienený, potrebujeme odsávať ten hlien cez kanilu. Nie sú to lacné veci, náš rozpočet je momentálne trošku priškrtený, tak sme hľadali aj iné zdroje. Ja by som sa chcel veľmi poďakovať za podporu, nielen za tie samotné peniaze, ale aj za to, čo vlastne vytvorili v tej škole a že šíria túto myšlienku ďalej,“ dodal Hrivňák.
Myšlienka pomôcť sa v škole zrodila už skôr, keď pomoc potreboval bývalý absolvent gymnázia. „Bol vážne chorý, snažili sme sa mu pomôcť, to sa však nedalo, aj keď náš bývalý žiak sa zo zdravotných problémov dostal. Zároveň som však ukázal v tejto súvislosti internetovú stránku, kde bolo množstvo ľudí, ktorí potrebujú pomoc,“ vysvetlil riaditeľ Cirkevného gymnázia Štefana Mišíka Ján Škutlák. Žiaci triedy 2. A sa toho chytili a 29. marca v škole zorganizovali športové popoludnie, na ktorom sa zúčastnili všetci žiaci školy. „Bolo tam dobrovoľné vstupné a všetky peniaze, ktoré sa tam vyzbierali, šli po jarných prázdninách na konto toho chlapčeka,“ doplnil Škutlák. Podľa neho si žiaci vybrali Alexa práve pre jeho nízky vek, rozsah jeho postihnutia a bezmocnosť rodičov, ktorých zaťažovala finančná situácia.
„Svojím spôsobom je to také poslanie našej školy pomáhať iným ľuďom. Každý rok napríklad máme pred Vianocami takú akciu, kde žiaci venujú svoje nepotrebné hračky pre deti, ktoré sú v tých rizikových skupinách,“ vysvetlil riaditeľ gymnázia.
 

Vyberte región